Logo

Конзерваторско рестаураторски радови на Зиндан капији

Blog

ЈП „Београдска тврђава“ у наредном периоду наставиће обимне конзерваторско рестаураторске радове на Зиндан капији– фаза 1. Радови ће се изводити према пројекту који је израдио Завод за заштиту споменика културе града Београда.

Пројектом је предвиђена рестаурација урушеног свода пролаза капије чиме би се спречило даље пропадање овог простора. Биће урађена санација горњих површина свих сводова, уз извођење радова на одводу и дренажи воде. На простору Лучног бедема предвиђено је извођење дренажних цеви које ће извлачити вишак атмосферске воде и на тај начин смањити продор влаге у подземне просторе унутар бедема као и у зидове Цркве Ружице. Како би се целокупан простор ставио у функцију планирана је реконструкција дрвених таваница у кулама, као и постављање прозора и улазних врата. Такође, планирана је и санација подземних просторија.

Зиндан капија подигнута је средином 15. века ради боље заштите Источне капије, која је у то време била главни улаз у град. На кулама и лучном бедему овог комплекса налази се седам топовских отвора. То је место где је први пут примењен артиљеријски одбрамбени систем, односно одбрана ватреним оружјем. Управо са ових положаја Београд је успешно одолео турскoj опсади 1456. године. У време великих аустријских радова на обнови Београдске тврђаве у првој половини 18. века, комплекс Зиндан капије темељно је реконструисан. Куле су добиле сводове од опека, као и зидана степеништа са приступним ходницима, а лучни бедем је том приликом ојачан земљаним насипом.

Извођач радова „КОТО“ д.о.о., данас je уведен у посао, тако да се може сматрати да је започео рок од 540 календарских дана, колико је предвиђено да ће радови трајати.

Реч је о веома обимним и значајним радовима са циљем очувања културног добра и безбедности посетилаца.

Током радова биће неопходно повремено обезбедити прилазе и преусмерити кретање посетилаца, о чему ће се јавност благовремено обавештавати.