Logo

„Терезин – бесконачно време у тишини“ (5. 12. 1914 – 5. 12. 2014.)

Blog

У години обележавања стогодишњице од почетка првог светског рата, у Кули Небојша на Доњем граду Београдске тврђаве, 5. децембра 2014. године одржан јe мултимедијални програм „Терезин – бесконачно време у тишини“.

Помоћу визуелних ефеката и сценографије приказан је простор тамнице у Терезину у Чешкој, у којој је робијао и умро Гаврило Принцип, као њен најпознатији затвореник. Осим њега, ту су боравила и друга два атентатора: Недељко Чабриновић и Трифко Грабеж, сва тројица од 5. децембра 1914. године. Амбијентална инсталација и аудио визуелни рад у анексу и на првом нивоу Куле Небојша послужили су као „сцена“ за повезивање две политичке тамнице: Куле Небојша, која је у XVIII и у првој половини XIX векa представљала „мрачни симбол Београда“, и најпознатије чешке тамнице (касније концентрациони логор) у којој је, између осталих, страдао и Принцип.

Амбијент тамнице, музика рађена за овај програм (дизајн звука: Зоран Јерковић), глумци Иван Зарић, Милош Милић и Милош Петровић и играч Лука Лукић, „увели су публику у Терезин“ и пружили јој несвакидашње искуство.

Програм је реализовало Јавно предузеће „Београдска тврђава“, уз подршку „Дунавфеста“, захваљујући средствима Министарства културе и информисања Републике Србије. Аутор мултимедијалног перформанса је редитељ Небојша Брадић.

– Oд 5. дeцeмбрa 1914. сaм у Кaзнeнoм зaвoду у Teрeзину. Читaвo врeмe у ћeлиjи. Нeмa нaдe. Билa би лудoст дa сe нaдaм. Признajeм: прe мeсeц дaнa сaм пoкушao сaмoубиствo, хтeo сaм дa сe oбeсим o пeшкир. Нajeдaнпут идeja дa сe oбeсим. Дa сaм имao прилику тo бих и учиниo. Нeмa сигурнoг срeдствa зa сaмoубиствo. „Чeкaти дo крaja и тaдa…“
– Гaврилo Принцип –