Logo

Конференција „Круне на рекама“ одржана у Београду

Blog

Међународна конференцијa“Crowns of Rivers“ („Круне на рекама“) одржана је у Кули Небојша на Доњем граду Београдске тврђаве, у среду 6. новембра 2019. године, као део пројекта подржаног од стране Вишеградског фонда.

Конференцију су отворили директорка ЈП „Београдска тврђава“ Марија Рељић и руководилац Сектора за туристичке производе Туристичке организације Србије Љиљана Черовић. Модератор конференције била је др Едита Стојић Карановић, председник и оснивач Међународног форума „Дунав – река сарадње“.

Академско стручно предавање о културно-историјском значају Београдске тврђаве и осталих тврђава на Дунаву у Србији одржао је др Видоје Голубовић.

На конферецији су говорили и представници замка Сандомерж (Пољска), замка у Братислави (Словачка) и Будимске тврђаве (Мађарска). У име водећег пројектног парнера – Савеза мађарских девелопера насеља и простора (МТТФСЗ), присутнима се обратио председник овог Савеза Иштван Силваши,који је представио Будимску трвђаву и тврђаве на Дунаву у Мађарској. „О крунама“ на Дунаву у Словачкој говорио је представник Словачког националног музеја при замку у Братислави – Јурај Кучарик. „Круне“ на Вистули у Пољској представио је директор Краљевског замка Сандормеж – Доминик Каспер Плаза.

Након уводних представљања, одржан је округли сто на тему „Круне на рекама као туристичке дестинације“. Округли сто су водили представници Београдске тврђаве Реља Сератлић и Ана Рајлић, уз учешће представника локалних самоуправа и тврђава у Србији (Рам, Голубац и Бач). Разговарало се о турстичким потенцијалима тврђава и замкова и њиховом могућем увезивању у јединствену туристичку понуду.

Други део конференције био је посвећен употреби модерних технологија у презентацији културног наслеђа, коришћење 3Д технологије, као и ВР (виртуелна реалност) и АР (аугментована реалност) технологија. О различитим могућностима примене ових технологија говорио је Дарко Станимировић, представник компаније Zumoko.

Током кафе паузе, учесници конференције били су у прилици да се упознају са поставком у Кули Небојша, која од 2011. године отворена свакодневно за посетиоце. Модерно учење историје, уз рачунаре, пројекторе и дигиталне рамове чини ову поставку једном од најмодернијих у граду. Чињеница да се такав концепт нуди у средњовековној кули, доноси споју старог и новог, традиционалног и модерног, прошлости и будућности.

По завршетку конференције, за све учеснике организован је обилазак Београдске тврђаве и парка Калемегдан, уз сручно вођење на српском и енглеском језику.