Logo

Међународна конференција „Круне на рекама“

Blog

Међународна конференција “ Круне на рекама“ („Crowns of Rivers“), подржана од стране Вишеградског фонда, биће одржана у среду, 6. новембра 2019. године од 9.30 часова у Кули Небојша на Доњем граду Београдске тврђаве.

Једнодневна конференција део је међународног пројекта „Crowns of Rivers“ у којем учествују тврђаве три земље регионалне групе „Вишеградске четворке“: замак Сандомирц (Пољска), замак у Братислави (Словачка) и Будимска тврђава (Мађарска). Партнер у овом пројекту је и Београдска тврђава, на чијем простору ће бити одржана прва од четири конференције које су планиране у оквиру пројекта.

Сврха ових конференција је размена искустава представника четири тврђаве али и шире јавности, с циљем стварања заједничке туристичке понуде: обиласка ових тврђава у оквиру јединственог програма, који би привукао туристе из европских али и азијских земаља. Као део реализазије ове туристичке руте, у припреми је и вишејезична брошура о четири тврђаве – учеснице у пројекту, на српском, чешком, пољском, мађарском, кинеском, руском и енглеском језику.

Учесници конференције и радионице која ће се одржати у Кули Небојша имаће прилику да сазнају више о овом пројекту, али и да својим предлозима допринесу његовом даљем развоју.

Након Београда, међународне конференције и радионице биће одржане и у Будимпешти (18. новембра), Братислави (20. новембра) и у Сандомерцу у Пољској (22. новембра).

Пројекат је подржан од стране Вишеградског фонда – међународне организације коју су основале владе Мађарске, Словачке, Чешке и Пољске, ради подстицања сарадње међу земљама чланицама, као и са земаљама које обухватају шири регион западног Балкана, централне и источне Европе и јужног Кавказа. Основни циљ формирања Фонда је да финансијски подржи пројекте из 6 приоритетних области: културе, образовања и научне сарадње, размене младих, прекограничне сарадње и промоције туризма.

Више о пројекту „Круне на рекама“ („Crowns of Rivers“): https://crownsbyrivers.site123.me/