Logo

„Дани европске баштине“ на Београдској тврђави

Blog

Програм Дана европске баштине 2018. године на Београдској тврђави

Галерија Београдске тврђаве у Стамбол капија-изложбе

10.09-19.09.2018. Изложба студената Факултета примењених уметности
Осим изложби уметника изабраних на конкурсу ЈП „Београдска тврђава“, и студенти уметничких факултета имају прилику да изложе своје радове у Галерији Стамбол капије. С циљем отварања врата новим и младим уметницима, ЈП „Београдска тврђава“ је потписало протоколе са уметничким факултетим ау Београду на основу којих се реализују ове изложбе.
20.09-09.10.2018. Изложба Силвие Ковјенић
Сyлвиа Ковјенић рођена је 1976. године у Њукаслу (Newcastle), Јужноафричка Република. Живи и ради у Београду. 2004. године је дипломирала на Факултету примењених уметности и дизајна у Београду, смер зидно сликарство, одсек конзервација – рестаурација у класи проф. Гордане Кусовац. Члан је УЛУПУДС –а од 2005. Од 2004 – 2006. године одлази у Немачку где проводи неко време као гостујући студент на Уметничкој академији у Диселдорфу (Düsseldorf).
Ово је њена 17 самостална изложба а учествовала је на 50 групних изложби у земљи и иностранству. Изложба под називом „42“ којом се представља чине 9 радова у комбинованој техници и акрилу.

Концерт Музичке школе „Станковић“ – Музички павиљон на Калемегдану
Понедељак, 17. септембар 2018. у 13 часова
У наставку дугогодишње сарадње Јавног предузећа „Београдска тврђава“ и МШ „Станковић“ у оквиру „Дана европске баштине“ на Музичком павиљону биће одржан концерт гудачког оркеста и солиста МШ „Станковић“.

Дечја шетња „Дани београдског наслеђа – Борци за сећање“
Петак, 21. септембар у 17 часова

„Културнаут“ и „Центар за урбани развој“ организују едукативну и забавну шетњу у сарадњи са ЈП „Београдска тврђава“. Циљ шетњи је да деца изађу из затвореног простора и науче нешто ново о свом граду кроз забавне приче у којима ће и сами учествовати, открију мања видљива места попут Римског бунара, Бункера и Барутане, где ће имати прилику да открију ко је Хеката и да се забаве са дигиталном Хекатом.
Место поласка је Кнез Михајлова улица, испред Библиотеке града Београда (код сата).
Програм је прилагођен деци узраста од 6 до 15 година. Радионицу води археолог-конзерватор Јована Мијатовић
Број места је органичен, потребна је претходна пријава (тел: 062/85 00 706)

Велики барутни магацин – Стручно вођење кроз поставку
Субота, 22. септембар 2018. године у 11.00 часова

Публика ће имати прилику да у друштву музејског саветника Веселинке Нинковић открије занимљиве појединости о римским каменим споменицима, из једне од најстаријих колекција Народног музеја у Београду, који су као део сталне музејске поставке изложени у лапидаријуму у Великом барутном магацину. Није потребна најава доласка.

Дечја радионица „О римским боговима и грчким херојима“
Недеља, 23. септембар од 12 до 14 часова

У уводном делу радионице предвиђено је кратко вођење кроз поставку римских камених споменика, из једне од најстаријих збирки Народног музеја у Београду, изложених у тајновитом простору лапидаријума у Великом барутном магацину. Током вођења деца ће бити упозната са врстама изложених споменика, кратком историјом римског Сингидунума и значењу натписа на латинском језику. Научиће како да препознају жртвенике посвећене римским боговима, упознаће се са њиховим култовима на нашем тлу и представама грчких хероја на једном римском саркофагу. У креативном делу радионице за децу је припремљен квиз, читање и тумачење натписа и цртање.
Радионица је намењена деци од 10 до 14 година, а воде је музејски саветник Веселинка Нинковић и виши кустос Ивана Минић. Број места за радионицу је ограничен. Обавезно је пријављивање на i.minic@narodnimuzej.rs

Међународни дан знаковних језика – Београдска тврђава на знаковном језику
Недеља, 23. септембар у 12 часова, Музички павиљон

Генерална скупштина УН-а прогласила је 23. септембар Међународним даном знаковних језика, како би се подигла свест о важности знаковног језика у пуној реализацији људских права глухих особа. По први пут, овај догађај биће обележен и у нашој земљи, пригодним програмом на Музичком павиљону.
Од ове године, глувим и наглувим особама доступан је и јединствени водич за разгледање Београдске тврђаве. Заинтересованима су на располагању таблет рачунари са јединственом апликацијом која садржи 22 аудио-приче преведене на српски знаковни језик (у видео-форми), као и упутство за коришћење водича и основне информације о пројекту. Таблети су доступни у Стамбол капији на Београдској тврђави, свакодневно, од 11 до 19 часова. Изнајмљивање је бесплатно, уз лични документ.
Пројекат „Тврђава за све” реализовала је Асоцијација тумача српског знаковног језика (АТСЗЈ) у партнерству са Градском организацијом глувих Београда и у сарадњи са ЈП „Београдска тврђава” и Истраживачко-развојним центром Факултета организационих наука. Пројекат је подржало Министарство културе и информисања Републике Србије.

Концерт харфисткиње Нађе Дорник – Музички павиљон на Калемегдану
26. септембар 2018. године

Нађа Дорник је једна од наших најбољих младих харфисткиња. Студент је харфе и клавира на Националном конзевраторијуму SUPERIOR у Паризу. Рођена је 2000. године, на Светски дан музике, у Београду. Иако има тек 18 година одржала је бројне солистичке концерте и сценске наступе у Италији, Француској, Немачкој, Швајцарској, Русији, Кини и САД. Освојила је бројне међународне награде. У оквиру Дана европске баштине 26. септембра ове године одржаће солистички концерт у Павиљону на Калемегдану.

Отворени објекти на Београдској тврђави
Четвртак, 27. септембар 2018. године – бесплатан улаз

Током трајања манифестације Дани европске баштине, на Београдској тврђави биће отворени: Римски бунар, Сахат кула, Кула Небојша, Стамбол капија, Војни бункер и Велики барутни магацин, а у четвртак 27. септембра 2018. године, поводом Светског дана туризма, улаз ће бити бесплатан за све посетиоце.
Радно време свих објеката је од 11 до 19 часова сваког дана, осим Куле Небојша која је отворена од среде до недеље (од 11 до 19 часова).
Римски бунар изграђен је у периоду од 1717. до 1739. године, за време барокне аустријске реконструкције Београдске тврђаве. Бунар је дубок шездесет метара и скоро три и по метра широк. Сахат кула – кула са сатом, грађена средином 18. века, висока 27.5 метара, посетиоцу пружа јединствен поглед на Београдску тврђаву и парк Калемегдан, али и на друге делове града. Кула Небојша, изграђена у 15. веку као одбрамбена кула, у време османске власти, постаје најпознатија тамница и мрачни симбол Београда. Од 2011. године представља модеран изложбени простор у ком се, уз помоћ аудио визуелних ефеката, посетиоци могу упознати са делом српске и грчке историје. Војни бункер на Горњем граду (код споменика Победник), грађен је 50-тих година 20. века, а осим унутрашњости објекти, посетиоци ће бити у прилици да виде и изложбу „Негде између“, која је наменски рађена за овај простор.
У Стамбол капији, у оквиру програма „Путовање у средњи век“, посетиоци могу да се упознају са изгледом једне средњовековне просторије, да виде и пробају средњовековне костиме и сликају се у њима.
У Великом барутном магацину, осим сталне изложбене поставке римских камених споменика – лапидаријума, биће изложенe и римске скулптуре и надгробне стеле.

Промоција историјског стреличарства, Горњи град
Четвртак, 27. септембар 2018. године

ЈП „Београдска тврђава“ и Удружење за историјско стреличарство „СИА ЕР СТРЕЛИЧАРСТВО“ одржаће промоцију и упутити посетиоце Београдска тврђаве у основе стреличарства.

Промоција књиге „Тврђаве на Дунаву“
Понедељак, 1. октобар 2018. године у 12 часова, Кула Небојша

Представљање књиге „Тврђаве на Дунаву“ – заједничко издање РТС Издаваштва и Издавачке куће Прометеј. На промоцији ће говорити Небојша Брадић, главни уредник Културног програма РТС, Драган Инђић, уредник РТС Издаваштва и Зоран Колунџија, уредник ИК Прометеј.

„Јефимијине златне нити – одбрана бедема љубави“
Субота 6. октобар у 17 часова, Велики барутни магацин

Ревија ауторске колекције костима инспирисане владарским оделом средњовековне Србије, реализована је као сценска игра Одбрана бедема љубави. Aмбијент минулих векова накратко ће оживети пред публиком. Игра сенки, светлости и таме коју даје осветљење, светлуцаво стакло уникатног накита и реплика средњовековног оклопа, лепршаве тканине раскошних костима уз одговорајућу музику и стилизовани сценски покрет дочараће амбијент времена на које желимо да подсетимо и донекле га оживимо.

Изложба на Савском шеталишту- Археологија Београдске тврђаве
Среда, 10. oктобар у 12 часова, Савско шеталиште

Археолошка истраживања комплекса Београдске тврђаве ушла су у девету деценију – од 1936. године, када су започета, до данас, остварени су изузетни резултати који не само да имају своју научну димензију, већ откривају нове ликове „најславнијег града на Дунаву“, како је Београд у прошлости називан, због важности збира његових функција.
Изложба фотографија о археологији Београда представиће новије резултате археолошких истраживања у комплексу Београдске тврђаве које је Археолошки институт – Научноистраживачки пројекат за Београдску тврђаву реализовао у претходној деценији, самостално и у сарадњи са Заводом за заштиту споменика културе града Београда и ЈП „Београдска тврђава“, средствима Секретаријата за културу Скупштине града Београда и Министарства просвете, науке и технолошког развоја.
Пратећи хронолошко-просторну схему приказаће се нова открића насеобине из праисторије – део енеолитског насеља у Горњем граду, затим унутрашње структуре римског каструма и улице у Париској улици, раносредњовековног насеља у Доњем граду. Веома значајни искорици учињени су у домену нововековне археологије, са открићима у ареалу аустријске контрагарде у североисточном фронту и, нарочито, зиданог здања са подземном просторијом (Blockhouse) у Горњем граду, који са покретним археолошким материјалом представља најзначајније сведочанство о времену аустријске управе у Београду (1717-1736).
Садржајем изложбе биће повезана делатност неколико генерација истраживача Београдске тврђаве и институција које се на различите начине баве њеним свеобухватним наслеђем.

Комплетан програм „Дана европске баштине“ можете погледати у прилогу.