Logo

Дани европске баштине на Београдској тврђави

Blog

Downloads

Download: online_brosura_deb_final_1

1. Отворени објекти на Београдској тврђави

Током трајања манифестације Дани европске баштине, на Београдској тврђави биће отворени објекти: Стамбол капија, Војни бункер на Горњем граду Београдске тврђаве, Кула Небојша, Римски бунар, Сахат кула, Велики барутни магацин, а у среду 28. септембра 2016. године улаз ће бити бесплатан за све посетиоце.

Стамбол капија – „Путовање у средњи век“
Радно време: понедељак – недеља, од 11 до 19 часова

У оквиру програма „Путовање у средњи век“ у Стамбол капији, посетиоци могу да се упознају са изгледом једне средњовековне просторије, да виде и пробају средњовековне костиме и сликају се у њима.

Војни бункер на Горњем граду Београдске тврђаве (код споменика Победник)
Радно време: понедељак – недеља, од 11 до 19 часова

Бункер је грађен почетком 50-тих година 20. века, а како је дошло до пада могућности агресије, објекат никад није стављен у функцију за коју је пројектован.

Кула Небојша
Радно време: среда – недеља, од 11 до 19 часова

Кулa Нeбojшa je излoжбeни прoстoр у кojeм je, нa oригинaлaн нaчин, уз кoришћeњe мoдeрних aудиo-визуeлних eлeмeнaтa, излoжбa пoстaвљeнa тeмaтски и пo нивoимa.

Велики барутни магацин
Радно време: понедељак – недеља, од 11 до 19 часова

У Великом барутном магацину, осим сталне изложбене поставке римских камених споменика – лапидаријума, биће изложенe и римске скулптуре и надгробне стеле које су биле изложене у Римској дворани града Београда, а које су због реконструкције пренете и придружене споменицима у Барутани и сада чине јединствену изложбену поставку римских камених споменикa (од I до VI века), највећим делом откривених у Београду и околини.
У оквиру манифестације Дани европске баштине, у среду, 28. септембра у 11 и 13 часова кустоси Народног музеја (чијој збирци споменици и припадају), организоваће стручно вођење кроз збирку за све посетиоце Великог барутног магацина.

Римски бунар
Радно време: понедељак – недеља, од 11 до 19 часова

Сахат кула
Радно време: понедељак – недеља, од 11 до 19 часова

2. Изложба „На палуби брода… на обали реке“
Од средине тридесетих година 19. века Дунавско паробродско друштво из Беча почело је да припрема и објављује водиче по Дунаву намењене путницима, који су пловили лађама између Пасауа и Сулине. У водичима који су, са кратким прекидима, издавани до Другог светског рата, описана су путовања реком, уз текстове о насељима на обалама, природним лепотама и културно-историјским споменицима. За слике насеља, природног окружења и споменика на обалама Дунава, послужиће старе разгледнице из тог периода. Изложба ће бити употпуњена географским картама, сликама бродова који су саобраћали од 1829. до 1914. године, редовима пловидбе, плакатима друштва, огласима штампаним по новинама, јеловницима са бродова…

Свечано отварање изложбе на Савском шеталишту 23. септембра 2016. године у 12 часова.

3. Изложба „Дунав – уметник, путник и сведок“
Изложба Дунaв – уmeтник, путник и свeдoк у организацији JП „Бeoгрaдскa тврђaвa” била је приказана у Српском културном центру у Паризу и у Великом барутном магацину 2015. години.
У оквиру Дана европске баштине 2016. планира се поставка изложбе у Бачу (изложба фoтoгрaфиja и грaвирa пoд нaзивoм Дунaв – уmeтник, путник и свeдoк, посетиоцима пружa умeтнички дoживљaj Дунaвa и тврђaвa нa њeгoвoм приoбaљу, показујући притом стање ових културних добара, као и њихове потенцијалe.

4. Радионица старих заната
Радионица и галерија старих заната у Стамбол капији, током трајања манифестације биће отворена за посетиоце од четвртака до недеље од 11 до 19 часова. У радионици старих заната изложени су старозанатски предмети и алати. Осим алата, посетиоци ће моћи да учествују у раду грнчара, ткача, опанчара и других мајстора старих заната.
У оквиру теме овогодишње манифестације „Културно наслеђе и заједнице – живети с наслеђем“ биће представљене мањинске заједнице Горанаца, Мађара, Словака и муслимана.
Свака заједница биће представљена по два дана од четвртка до недеље, од 22. до 25. септембра и 29. септембра до 02. октобра 2016. године.

5. Галерија Београдске тврђаве у Стамбол капија
Изложба „Златни кавез“ Надежде Марковиски (6-25. септембар) на којој ће бити представљено уметничко истраживање односа природе и архитектуре и њихових елемената базира се на конструкцијама стаклених башти.

Изложба студената Факултета примењених уметности – Изложба радова студената ФПУ може се погледати од 27. до 09. октобра 2016. године, сваког дана од 11 до 19 часова.

6. Промоција књиге „Daily Life in Medieval Serbia“
Издавачка кућа Клио представиће књигу „Daily Life in Medieval Serbia“ аутора Марка Поповића, Смиље Марјановић Душанић и Данице Поповић, у уторак 27. септембра 2016. у 18 часова у Кули Небојша. Превод књиге на енглески језик урадио је Charles Robertson.
По завршетку промоције биће приказан филм о Београдској тврђави који је саставни део серијала „Тврђаве на Дунаву“ редитељке Наталије Аврамовић настао у сарадњи Филмских новости и Радио телевизије Србије.

7. Хуманитарна акција на Београдској тврђави у оквиру манифестације Дани Европске баштине
Испуњавајући основне постулате манифестације укључивање социјалних група и особа са инвалидитетом у ширу социјалну средину као равноправних чланова друштва Предузеће планира да угости децу из Центра за заштиту деце и омладине, Центра за интеграцију младих и Прихватилишта и прихватне станице Београд обезбеди им пријатан боравак на Београдској тврђави, проведе их кроз занимљив свет диносауруса и заједно са Удружењем за историјско стреличара обезбеди такмичење у стреличарству за све учеснике 14, 15. и 16. септембра 2016.

8. Промоција историјског стреличарства
ЈП „Београдска тврђава“ и Удружење за историјско стреличарство „СИА ЕР СТРЕЛИЧАРСТВО“ одржаће промоцију и упутити посетиоце Београдска тврђаве у основе стреличарства у суботу 24. септембра 2016. године од 12 до 16 часова.
Пријаве за учешће на мејл dragana.kujovic@jpbt.rs

9. Ташмајданска пећина – Камен и град
ЈП „Београдска тврђава“ од маја месеца управља Ташмајданском пећином која ће јавности скренути пажњу на значај овог изузетног простора указујући на његов културни и туристички потенцијал.
Пeћинa у сaмoм цeнтру грaдa крије брojнe причe из прoшлoсти које ће бити тема предавања која су планирана за суботу 24. септембар од 16 до 20 часова.
Прво предавање: Геолошко наслеђе, Ташмајдански миоценски спруд, предавач проф. др Љупко Рундић са говориће о занимљива прича о миоценском спруду, органогено-спрудном кречњаку који се простире од Калемегдана, преко целог центра Београда и излази на површину на Ташмајдану код старог каменолома поред спортског центра „Ташмајдан“. Предавање се реализује у сарадњи са Природњачким музејом у Београду.
Друго предавање: Београд испод Београда, Зоран Николић и Видоје Голубовић;
Треће предавање: Пећине у функцији склоништа и бункери другог светског рата на простору Београда предавач Раде Милић из Цeнтрa зa урбaни рaзвoj „Undеrград“
Четврто предавање: „Старо ташмајданско гробље једно сећање на стари Београд“, предавач др Оливера Обреновић, ЈКП „Погребне услуге“.

Koмплетан програм можете преузети у документу испод текста.