Logo

Хитне интервенције на Београдској тврђави

Blog

Због очувања културног добра од изузетног значаја и осигуравања безбедности посетилаца, на Београдској тврђави у току су хитне интервенције на две локације: конзервација и рестаурација на Фаси 2 полубастиона III Источног фронта (бедем код Јакшићеве куле) и конзерваторско-рестаураторски радови на зиду код улаза у просторију лучног бедема Зиндан капије.

ЈП „Београдска тврђава“ започело је извођење радова хитних интервенција на овим локацијама због великих оштећења која су настала током претходних година. Сви радови се изводе према пројектима Завода за заштиту споменика културе града Београда.

Хитне интервенције 1 – бедем Зиндан капије

У току су конверзаторско рестаураторски радови на зиду код улаза у просторију лучног бедема Зиндан капије. Овај бедем налази се на на главној пешачкој траси ка Доњем граду и црквама које се налазе на овом простору. Тренутно је веома оштећен, лице бедема је девастирано, а на појединим местима дошло је и до обрушавања делова зида бедема. Из безбедносних разлога, на овом месту је постављена привремена скела. По завршетку радова, скела ће бити уклоњена. Радови се врше по пројекту Завода за заштиту споменика културе града Београда и уз њихов конзерваторски надзор. Завршетак радова очекује се до краја августа месеца.

Хитне интервенције 2 – бедем код Јакшићеве куле

Због оштећења на бедему код Јакшићеве куле, неопходна је његова рестаурација, а тренутно су у току припремни радови, у оквиру којих је урађен прилазни пут како би се обезбедила локација. Припремни радови изводе се уз сагласност Археолошког института, а неопходни су како би се на најбезбеднији начин пришло бедему, поставила заштитна скела и осигурала безбедност како посетилаца тако и самог бедема Београдске тврђаве. Радови се изводе по пројекту Завода за заштиту споменика културе града Београда и уз њихов конзерваторски надзор. Завршетак радова на бедему код Јакшићеве куле очекује се у наредних месец дана.