Logo

Завршена рестаурација Великог степеништа

Blog

Велико степениште на Калемегдану у потпуности је реконструисано, према пројекту који је израдио Завод за заштиту споменика културе града Београда.
Сва газишта су замењена новим и у потпуности је сређена ограда, чиме је један од симбола парка добио изглед какав и заслужује.

Урађени су обимни радови, за које је из буџета града издвојено око 14 и по милиона динара. То је прва фаза радова у којој је обновљено степениште, док је сређивање простора око Великог степеништа планирано у оквиру Фазе 2 „Пројекта конзервације и рестаурације дела Савског шеталишта од Великих степеница ка равелину Краљ капије“ који је израдио Завод за заштиту споменика културе града Београда (у питању су радови на продужетку Савског шеталишта ка равелину Краљ капије).

Велико степениште представља најмонументалнији парковски мотив Калемегдана. Изграђено је 1928. године, а његова велика рестаурација рађена је још 1987. године, када је степениште у потпуности сређено као и ограда. Последња санација рађена је 2006. године, али тада су сређена само газишта стеништа. Овако обимних радова није било.

У претходном периоду завршена је рестаурација моста код Саха куле који је у потпуности обновљен. Челична конструкција моста је у потпуности замењена новом, као и ограда и подна храстова конструкција моста.