Logo

„Туризам у Београду између два светска рата“

Blog

Градска секретарка за културу Ивона Јевтић и в. д. директора Туристичке организације Београда Миодраг Поповић oтворили су данас изложбу „Туризам у Београду између два светска рата”. Oтварању изложбе присуствовао је и директор ЈП „Београдска тврђава“ Петар Андријашевић.

Пре 80 година, тадашњи министар за трговину и индустрију донео је решење о проглашењу Београда за туристичко место.

– Изложбена документа сведоче који је значај тадашња градска власт придавала туризму као привредној грани, али и као средству промоције Београда у иностранству. Уочи Другог светског рата, Београд бележи више посетилаца од тада највећих туристичких центара Краљевине Југославије, Дубровника и Бледа. Тадашња Општина града Београда, а на предлог Сталног градског туристичког одбора, израдила је неколико краћих филмова о српској престоници, штампана је монографија о Београду на српском и другим светским језицима, као и водич кроз наш главни град. Отварање Уметничког павиљона „Цвијета Зузорић” и Музеја кнеза Павла довело је до процвата и културног туризма, а после отварања Београдског сајма, 1937. године, Београд је и незаобилазна дестинација привредника из овог дела Европе – указала је Јевтићева.

Поповић је позвао Београђане, посебно ученике основних школа, да посете изложбу, јер се на њој може видети архивска грађа која је обележила животе грађана Београда, али и Краљевине СХС и потом Краљевине Југославије.

Аутор изложбе је Снежана Лазић, уз сарадњу Јелене Митровић Коцев, Историјског архива Београда, Туристичке организације Београда и Секретаријата за културу Града Београда.

Изложбу је приредио Историјски архив Београда, а реализована је уз подршку Туристичке организације Београда, Секретаријата за културу Града Београда и ЈП „Београдска тврђава“.
Аутор изложбе је Снежана Лазић, уз сарадњу Јелене Митровић Коцев.