Logo

„Тврђава за све“ – водич за глуве и наглуве особе

Blog

Од понедељка, 14 маја 2018. године глувим и наглувим особама биће доступан јединствени „аудио водич“ за обилазак Београдске тврђаве. Промоција водича биће организована у понедељак, 14. маја 2018. године у 11.30 часова Стамбол капији на Горњем граду Београдске тврђаве.

Присутнима ће се обратити представници ЈП „Београдска тврђава“, Градске организације глувих Београда, Асоцијације тумача српског знаковног језика, Истраживачко-развојног центра Факултета организационих наука и Министарства културе и информисања Републике Србије. Након тога планирано је разгледање локалитета у оквиру Београдске тврђаве уз коришћење водича и разговор са члановима заједнице глувих о квалитету водича.

Глувим и наглувим особама биће на располагању седам таблет рачунара са јединственом апликацијом, која садржи мапу са 22 локације – 22 аудио приче преведене на српски знаковни језик (у видео форми), као и упутство за коришћење водича и основне информације о пројекту. Таблети ће бити доступни у Стамбол капији на Београдској тврђави.

Пројекат „Тврђава за све“ реализовала је Асоцијација тумача српског знаковног језика (АТСЗЈ) у партнерству са Градском организацијом глувих Београда и у сарадњи са ЈП „Београдска тврђава“ и Истраживачко-развојним центром Факултета организационих наука. Пројекат је подржало Министарство културе и информисања Републике Србије.

Глуве и наглуве особе, због комуникационих баријера, имају ограничени приступ културним садржајима који су намењени свим грађанима. Конвенција о правима особа са инвалидитетом гарантује право особа са инвалидитетом на учешће у културном животу. Превод аудио водича на српски знаковни језик доприноси поштовању тог права и омогућује члановима заједнице глувих да прате културне садржаје у Београду и тиме буду пуноправно укључени у друштвену заједницу.