Logo

Пратећи програм „Дана Београда“ на Београдској тврђави

Blog

У организацији Јавног предузећа „Београдска тврђава“, у оквиру „Дана Београда“ биће организован и пратећи програм на простору Београдске тврђаве и парка Калемегдан.

1. Изложба „Раскршћа погледа“ у Кули Небојша
Уторак, 16. април 2019. године у 18 часова
Кула Небојша, Доњи град

Изложба „Раскршћа погледа“ пројекат је интернационалног кустоског тима у оквиру курса „Шта кустосирање може/треба да буде“, а у сарадњи са ЈП „Београдска тврђава“. У Кули Небојша, осим атрактивне сталне поставке, посетиоци ће моћи да погледају и видео рад „Train Passing“ уметника Владимира Николића сниман на простору око Куле Небојше, те фотографије инспирисане истом локацијом, историјом и трансформацијом овог дела Београдске тврђаве.

Среда, 17. април 2019. године од 17 часова

У Кули Небојша биће организовано стручно вођење на српском и енглеском језику. Кустоскиње из Србије, Ирана, Хрватске и Црне Горе учиниће обилазак Куле врло интерактивним посебно припремљеним ауторским вођењима. Посетиоцима ће бити доступан и билингвални каталог изложбе који ће садржати ауторске текстове кустоскиња инспирисане уметничким радом „Train Passing“ Владимира Николића, поставком у Кули и бурном историјом овог дела Београда.
Кустоскиње: Нева Лукић, Милена Јокановић, Теодора Никчевић, Зохре Делдаде

2. Отварање изложбе „Џез у Београду“
Четвртак, 18. април у 18 часова
Савско шеталиште, Калемегдан

Кроз фотографије, на 10 постамената, биће приказано више од 90 година присутности џез музике у Београду – од формирања првог џез ансамбла „Студентски Мики џез“ (Studentski Micky Jazz) 1927, преко изузетног уметничког дејства Београдског џез фестивала у другој половини 20. века (1971-1990), али и са његовим савременим наставком у новом миленијуму, када је 2005. обновљен и до данашњих дана наставио са својим преданим радом на међусобном повезивању и узајамном представљању најзначајнијих домаћих и иностраних џез снага.
У сусрет 35. Београдском џез фестивалу 2019. године, на Калемегдану ће бити представљен Џез-Београд – град отворен за најмодерније звучне тенденције још од најранијих дана ове врсте звука, практично тек пошто је он и стигао у Европу.
Изложбу реализују ЈП „Београдска тврђава“ и Музичка школа „Станковић“. На свечаном отварању свираће ученици Џез одсека Музичке школа „Станковић“.

3. Дан отворених објеката на Београдској тврђави
Четрвратк, 18. април 2019. године, 11 – 19 часова

У оквиру манифестације „Дани Београда“ у четвртак, 18. априла 2018. године ЈП „Београдска тврђава“ омогућиће слободан улаз свим заинтересованим посетиоцима у следеће објекте: Римски бунар, Велики барутни магацин, Сахат кулу, Кулу Небојша и Војни бункер.
Радно време свих објеката је 11 – 19 часова.

4. „Старе мапе – путоказ ка прошлости Београда“ у Римском бунару
Четрвратк, 18. април 2019. године, 11 – 19 часова

У Римском бунару, посетиоци ће моћи да „отпутују у средњи век“ кроз призму старих мапа, ремек дела географске историје. Мапе Београда, Европе и света биће изложене у формату мапа у листу, урамљених минијатура и великих осликаних мапа у уникатним ручно рађеним рамовима. У Римском бунару биће изложене и макете једрењака из тог периода.
Улаз је бесплатан.