Logo

Ноћ музеја на Београдској тврђави

Blog

Као и сваке године, Београдска тврђава и парк Калемегдан биће једно од централних места „Ноћи музеја“, која се у суботу, 19. маја одржава по 15. пут широм Србије.

Део калемегданске Ноћи музеја биће и МШ „Станковић“ чији ће перкусионисти, хор и џез оркестар наступити од 18 часова на Музичком павиљону на Калемегдану.

Једно од централних места 15. Ноћи музеја биће Велики барутни магацин, где ће посетиоци моћи да се рукују са римским легионарима древног Сингидунума, упознају богињу Хекату, животне путеве 17 римских императора рођених на тлу Србије. Костимирани глумци, виртуелна анимирана презентација Хекате – богиње подземног света и Констанција II – римског цара као и фотографије подземља Београда биће део програма 15. Ноћи музеја. Кроз подземни свет Београда посетиоце ће повести тим UNDERГРАД, легионари Collegiuma SPQR i TALIJA Art.

У Кули Небојша посетиоци ће моћи да велику мапу револуционарног пута Риге од Фере, грчког песника и револуционара који је био заточен у Кули Небојши и, заједно са својим саборцима, у њој изгубио живот 1798. године, биће изложена у Кули Небојша, током Ноћи музеја. Мапа је поклон председника Републике Грчке Прокопиоса Павлопулоса који је уручен Јавном предузећу „Београдска тврђава“, у октобру 2017. године.

Аутентични, уникатни, већином ручно рађени сувенири, као и разгледнице, мапе, водичи, публикације и монографије о Београдској тврђави и граду Београду, могу се видети у Сувенирници у Стамбол капији.
У Галерији ће бити изложени радови вишеструко награђиване уметнице Оливере Протић.

„Тврђава за све“ – видео водич – апликација на знаковном језику биће доступна особама оштећеног слуха у Стамбол капији.

Само у Ноћи музеја – позоришни перформанс у режији Небојше Брадића, поводом стогодишњице смрти Гаврила Принципа, током којег у дубинама Римског бунара оживљавају мрачне странице историје које наша генерација, као ни оне које долазе, не би смеле да забораве. Прича „Сарајево-Терезин –Сарајево“ открива судбине осуђеника у аустријском затвору Терезин, њихове дане и ноћи током бесконачног времена у тишини.

Детаљан програм: https://www.nocmuzeja.rs/Gradovi/Beograd