Logo

„На палуби брода… на обали реке“ на Савском шеталишту

Blog

Као саставни део манифестације „Дани европске баштине“, у петак, 23. септембра 2016. године у 12 часова на Савском шеталишту на Калемегдану (код Алеје хероја), биће отворена изложба „На палуби брода… на обали реке“. Изложбу ће отворити секретар за културу града Београда Ивона Јевтић, директор ЈП „Београдска тврђава“ Петар Андријашевић и аутор изложбе др Ђорђе С. Костић.

Посетиоци изложбе биће у прилици да се упознају са значајем Дунава као трговачког и туристичког пута, као и са некадашњим изгледом насеља уз Дунав, начином живота становништва дунавских регија, али и са тадашњим туристичким рутама, бродовима и рекламним материјалом.

На 24 паноа биће приказани водичи по Дунаву намењени путницима, објављивани од стране Дунавског паробродског друштва од средине тридесетих година 19. века. У водичима који су, са кратким прекидима, издавани до Другог светског рата, описана су путовања реком, уз текстове о насељима на обалама, природним лепотама и културно-историјским споменицима. Изложба ће бити употпуњена географским картама, сликама бродова који су саобраћали од 1829. до 1914. године, редовима пловидбе, плакатима друштва, огласима штампаним по новинама, јеловницима са бродова…

„На обалама Дунава „нижу се перла до перле”: насеља, стара утврђења, духовна средишта, природне лепоте, многобројне етничке заједнице; смењују се места сукоба и места мира, преплићу се прошлост и садашњост“ (др Ђорђе С. Костић, аутор; из текста изложбе)

Изложбу је рализовало Јавно предузеће „Београдска тврђава“, захваљујући средствима Секретаријата за културу града Београда.