Logo

Конзерваторско рестаураторски радови на Београдској тврђави

Blog

ЈП „Београдска тврђава“ наставиће обимне конзерваторско рестаураторске радове на простору Београдске тврђаве, са циљем очувања културног добра и безбедности посетилаца. У наредном периоду, изводиће се радови на обнови југоисточног бедема и комплекса Сахат и Барокне капије.

Комплекс Сахат и Барокне капије представља једну од великих атракција, због чега ће Јавно предузеће „Београдска тврђава“ у потпуности средити овај комплекс.

Барокна капија је до 1987. године била зазидана и ван функције, када је ревитализацијом формирана Галерија Београдске тврђаве. Последњи рестаураторски радови на овом комплексу рађени су 2003. године, када је утврђено комплексно стање и неопходност додатних радова. Тада је подигнута привремена надстрешница, која се на овом простору налази већ 16 година, због чега је дошло до рапидног пропадања унутар самих капија, поготову у Галерији Београдске тврђаве која је данас затворена за посетиоце.

Комлекс Сахат и Барокне капије са Сахат кулом инкорпориран у средњовековни бедем представља јединствени склоп унутар Београдске тврђаве, који се издваја различитошћу архитектуре, техника зидања и техничких решења.

Враћањем у функцију простора у ком се некада налазила Галерија Београдске тврђаве и ревитализацијом нових простора, посетиоцима ће бити доступан још један објекат на Београдској тврђави као и нови садржаји који ће се у њему реализовати. У плану је отварање визиторског центра у овом простору, који би био намењен организовању различитих програма.

Реч је о веома обимним и значајним радовима, којима се чува споменик културе од изузетног значаја за Републику Србију и који доприносе његовој презентацији и популаризацији.

Извођачи радова су КОТО д.о.о. и Термомонт д.о.о.