Logo

Кинески новогодишњи вашар на Калемегдану

Blog

Поводом обележавања Кинеске Нове године, код фонтане „Рибар“ на Калемегдану отворен je „Кинески новогодишњи вашар“ 17. јануара. Фестивал су отворили потпредседник Владе Републике Србије и министар трговине, туризма и телекомуникација Расим Љајић, заменик градоначелника Београда Горан Весић и амбасадорка НР Кине у Србији Чен Бо. Свечаном отватању присуствовала је и директорка ЈП „Београдска трђава“ Марија Рељић.
Након уводних обраћања, посетиоци су били у прилици да виде уметнички програм – перформанс уметника из Народне републике Кине, као и да се упознају са традицијом, културом и производима из НР Кине.
Програм представља увод у „Кинески фестивал светлости“ који ће свечано бити отворен на Калемегдану 24. јануара и који ће посетиоци моћи да погледају до 16. фебруара. Кинески фестивал светлости први пут је одржан у Београду прошле године и привукао је велику пажњу посетилаца. Ове године, осим у Београду, фестивал ће бити одржан и у Новом Саду.
Манифестације у оквиру прославе Кинеске Нове године у Београду и Новом Саду организују Влада Републике Србије, Амбасада Народне Републике Кине у Београду и Град Београд.