Logo

„Династија Обреновић – одликовања и новац“ на Савском шеталишту

Blog

Изложба „Династија Обреновић – одликовања и новац“, коју реализују ЈП „Београдска тврђава“ и Музеј града Београда биће отворена у четвртак, 4. августа 2016. године у 13 часова на Савском шеталишту на Калемегдану.

Изложбу ће отворити Владан Вукосављевић, секретар за културу града Београда.

На 39 паноа на Савском шеталишту биће приказан новац и одликовања из времена владавине династије Обреновић (1815-1839; 1858-1903), који се налазе у збирци за новац и медаље Музеја града Београда. Аутор изложбе је Јелена Васић Деримановић, виши кустос Музеја града Београда.

Први сегмент изложбе приказаће одличја која представљају ознаке легитимности власти, а која додељује владар или држава војним и цивилним лицима као награде за приврженост, пожртвованост и друге заслуге. Деветнаести век обилује значајним догађајима који су обликовали историју српске државе: Светоандрејска скупштина, стицање независности, проглашење краљевине, ратови са Турском и Бугарском, доношење првог Устава – једног од најлибералнијих у то време, абдикација краља Милана и венчање и убиство краља Александра. Овај бурни период се одсликава, у великој мери, на одликовањима, својеврсним огледалима историјских, економских и друштвених прилика овог времена.

У другом сегменту изложбе биће представљен новац, почев од прве серије папирних новчаница из 1876. године, новца из времена обнове српског новчарства – прве бакарне „паре“ из 1868, до новца Краљевине Србије.

Важан догађај за Србију представља заснивање сопственог монетарног система, иако земља има само делимичну аутономију у Отоманском царству. До 1869. године, осим турског, у употреби је још 43 различитих монета суседних држава. Поменуте године, у циљу успостављања самосталности и државности у Србију стиже први властити новац од легуре бакра, цинка и калаја који се кује у Бечу. Године 1875. основна новчана јединица постаје динар, да би 1879. године била искована прва серија новца признате и самосталне државе Србије. Савремена историја новца почиње 1884. године када је у оптицај пуштена новчаница од сто динара у злату, издање Привилеговане народне банке Краљевине Србије.

Изложба се реализује уз помоћ Секретаријата за културу града Београда и биће отворена до 15. септембра 2016. године.