Logo

„Династија Обреновић – одликовања и новац“ на Савском шеталишту

Blog

Градски секретар за културу Владан Вукосављевић отворио је данас на Савском шеталишту на Калемегдану изложбу „Династија Обреновић – одликовања и новац”.

– Када се лепе ствари дешавају, потребно је да се поклопи неколико фактора, у овом случају то су предиван амбијент Београдске тврђаве и Музеј града Београда у којем је, између осталих збирки, и ова збирка медаља и новца – рекао је Владан Вукосављевић.

Он је навео да Београђани и гости Београда имају прилику да виде фрагмент из бурне српске историје и једног од најзначајнијих векова у нашој историји, а то је бриљантни 19. век.

– Ове збирке и ова поставка говоре о једном делу борбе за ослобођење Срба од Турака, али и о делима које је династија Обреновић оставила иза себе. Један од битних елемената тог доба јесте издавање и ковање сопственог новца. Не можемо данас ни да замислимо каква је радост за наш народ било то да после разних турских кованица и монета у другој половини 20. века коначно добије своју монету. Наши истакнути аутори Анастас Јовановић и Ђорђе Крстић учествовали су у томе, као и истакнути бечки занатски уметници. О свему томе сведочи једним делом и ова изложба – рекао је Вукосављевић.

Према његовим речима, цео 19. век је био проткан оружаном борбом за ослобођење. Иако су велике жртве пале, они који су преживели и истакли се у тим борбама, као и они који су преживели све кризе у земљи били су награђени. Све те борбе и прегнућа у разним друштвеним областима изискивале су потребу да се држава на неки начин захвали познатим и непознатим храбрим појединцима доделом медаља и других признања, уз труд домаћих аутора и великих занатлија и уметника из иностранства.

– Желео бих да захвалим „Београдској тврђави” на овом лепом амбијенту, наравно и свим запосленима у Музеју града Београда, као и ауторки ове изложбе. Изложба ће трајати до 15. септембра и биће нови украс наше туристичке и културне понуде – истакао је Вукосављевић.

– Захваљујући сарадњи како са градским тако и са републичким институцијама, успели смо да свим домаћим и страним туристима приближимо део нашег културног и историјског наслеђа. Данашњу изложбу реализујемо у сарадњи са Музејом града Београда и ово је само један део богате колекције овог музеја са којим може да се упозна шира јавност – рекао је директор „Београдске тврђаве” Петар Андријашевић.