Logo

Дани европске баштине на Београдској тврђави

Blog

Програм Дана европске баштине 2019. године на Београдској тврђави

Галерија Београдске тврђаве у Стамбол капија-изложбе

12.09-02.010.2019 – Изложба Зорана Милутиновића
Зоран Милутиновић је лекар, оториноларинголог, доктор медицинских наука, редовни професор Медицинског факултета у Београду, али и фотограф – члан Фото савета Србије са звањем мајстор фотографије. Учествовао је на више од 380 групних изложби у земљи и иностранству и аутор је 27 самосталних изложби фотографија, као и две фотомонографије.

На изложби у Галерији Београдске тврђаве, Милутиновић ће се представити серијом црно белих фотографија природе и животиња.

4.10-22.10.2019 – Изложба Данице Тешић
Даница Тешић – 2012. године дипломирала је на Факултету примењених уметности у Београду, на одсеку Зидног сликарства. Учесница је бројних изложби, међу којима је и XV бијенале студентске графије Србије. Такође је добитница прве награде у сликарству на конкурсу “Creative or cloned”, часописа Creative art, као на III Међународном фестивалу уметности – ШУНД, 2012. године.

Концерт харфе на Музичком павиљону на Калемегдану
Недеља, 22. септембар од 16 часова

Јединствени концерт под отвореним небом, на којем ће наступити полазници школе харфе за све узрасте „Harpomania“ и ученици Музичке школе „Мокрањац“. Они ће извести програм класичних и популарних композиција на различитим врстама харфи. Школу харфе „Харпоманиа“ води дипломирана харфисткиња Жељка Милошевић, која активно ради на популаризацији овог инструмента, између осталог и бавећи се производњом малих харфи у Србији. Класу харфе у музичкој школи „Мокрањац“ води професорка Мр Дијана Сретеновић која иза себе има бројне наступе и дипломе као и дугогодишњи рад у просвети. Добитник је награде „Златна значка” за несебичан, предан и дуготрајан рад и стваралачки допринос у ширењу културе као и награду за успехе у педагошком раду.

Концерт МШ „Станковић“
Среда, 25. септембар 2019. године у 13.00 часова
Традиционална сарадња ЈП „Београдска тврђава“ и Музичке школе „Станковић“ наставља се и овог септембра концертом у част Дана европске баштине. Истражујући наслеђе класичне музике код нас и шире, те наслеђе популарне културе у вишедеценијској уметности џеза, МШ „Станковић“ представља свој најугледнијим наградама већ овенчан Мешовити хор Средње музичке школе, који ће под управом диригента Јелене Радуновић проф. извести дела духовне и световне музике домаћих и страних аутора. Потом ће се прослављени Џез одсек МШ „Станковић“ представити одабраним џез стандардима ‘хард бап’ и ‘свинг’ ере у сопственим аранжманима, које ће изводити најталентованији ученици одсека, под вођством професора Ивана Радивојевића.

Отворени објекти на Београдској тврђави
Петак, 27. септембар 2019. године – бесплатан улаз

Поводом Светског дана туризма, у петак 27. септембра 2019. године, улаз у 5 објеката на Београдској тврђави биће бесплатан. Од 11 до 19 часова посетиоци Београдске тврђаве моћи ће бесплатно да посете Римски бунар, Сахат кулу, Кулу Небојша, Војни бункер и Велики барутни магацин.
Римски бунар изграђен је у периоду од 1717. до 1739. године, за време барокне аустријске реконструкције Београдске тврђаве. Бунар је дубок шездесет метара и скоро три и по метра широк. Сахат кула – кула са сатом, грађена средином 18. века, висока 27.5 метара, посетиоцу пружа јединствен поглед на Београдску тврђаву и парк Калемегдан, али и на друге делове града. Кула Небојша, изграђена у 15. веку као одбрамбена кула, у време османске власти, постаје најпознатија тамница и мрачни симбол Београда. Од 2011. године представља модеран изложбени простор у ком се, уз помоћ аудио визуелних ефеката, посетиоци могу упознати са делом српске и грчке историје. Војни бункер на Горњем граду, грађен је 50-тих година 20. века, а осим унутрашњости објекти, посетиоци ће бити у прилици да виде и изложбу „Уметност у бункеру“, која говори о забранама и другим облицима цензуре која је постојала у уметности 60-тих и 70-година 20. века. У Великом барутном магацину, осим сталне изложбене поставке римских камених споменика – лапидаријума, биће изложенe и римске скулптуре и надгробне стеле.

„Старе мапе – путоказ ка прошлости Београда“ радионица у Стамбол капији
Петак, 27. септембар 2019. године у 11.00 часова

У Стамбол капији, посетиоци ће моћи да „отпутују у средњи век“ кроз призму старих мапа – ремек дела географске историје. Мапе Београда, Европе и света биће изложене у формату мапа у листу, урамљених минијатура и великих осликаних мапа у уникатним ручно рађеним рамовима. У Стамбол капији биће изложене и макете једрењака из тог периода. Мапе и једрењаци могу се погледати сваког дана од 11 до 19 часова, а у петак 27. септембра биће организована и радионице за децу школског узраста.

Дан Института Конфуције
Субота, 28. септембар од 11 до 13 часова

Поводом Дана Института Конфуције у суботу, код Музичког павиљона на Калемегдану биће организован низ активности у циљу промовисања кинеске културе и језика: писање кинеске калиграфије, вежбање кинеске борилачке вештине таиђи, кинески кутак (прилика за све заинтересоване да вежбају кинески језик и разговарају са професорима из Кине) и још много других активности.

Велики барутни магацин – Стручно вођење кроз поставку
Недеља, 29. септембар 2019. године у 11.00 часова

Публика ће имати прилику да у друштву музејског саветника Веселинке Нинковић открије занимљиве појединости о римским каменим споменицима, из једне од најстаријих колекција Народног музеја у Београду, који су као део сталне музејске поставке изложени у лапидаријуму у Великом барутном магацину. Није потребна најава доласка.

Дечја радионица „О римским боговима и грчким херојима“
Недеља, 29. септембар од 12 до 14 часова

У уводном делу радионице предвиђено је кратко вођење кроз сталну поставку римских камених споменика, из једне од најстаријих збирки Народног музеја у Београду, изложених у тајновитом простору лапидаријума у Великом барутном магацину. Током вођења деца ће бити упозната са врстама изложених споменика, кратком историјом римског Сингидунума и значењу натписа на латинском језику. Научиће како да препознају жртвенике посвећене римским боговима, упознаће се са њиховим култовима на нашем тлу и представама грчких хероја на једном римском саркофагу. У креативном делу радионице за децу је припремљен квиз, читање и тумачење натписа и цртање.
Радионица је намењена деци од 10 до 14 година, а воде је музејски саветник Веселинка Нинковић и виши кустос Ивана Минић. Број места за радионицу је ограничен. Обавезно је пријављивање на адресу: i.minic@narodnimuzej.rs

Дечја радионица „Escape Time Lab“
Субота, 5. октобар у 17 часова

JP „Београдска тврђавa“, у сарадњи са Центром за урбани развој и Културнаутом организује интерактивну, иноватвну едукативну игру „Escape TIME LAB“ чији је циљ да ученике основних школа подстакне на размишљање и инсприше на истраживање давне београдске прошлости. Инспирација је пронађена у популарној игри, али је прилагођена тако да буде едукативна и интересантна за млађе генерације. Програм је намењен ученицима виших разреда основне школе који ћe кроз интерактивано и забавно предавање научити нешто ново о старом Београду, људима који су у њему живели и радили и духовном животу људи на нашим просторима. Програм је замишљен као интерактивна радионица која треба учење историје да учини интересантнијим. Програм је прилагођен деци узраста од 10 до 14 година. Број места је органичен, неопходна је претходна пријава (тел: 062 85 00 706). Радионицу воде археолог-конзерватор Јована Мијатовић, Александар Павловић и Предраг Костић.
Место окупљања је на Београдској тврђави, Велики барутни магацин (Барутана), у суботу, 05. октобра у 17 часова.