Logo

Дани Београда 2018. на Београдској тврђави

Blog

Традиционално и ове године, од 16. до 19. априла биће одржана манифестација Дани Београда 2018 под слоганом „Београдски времеплов“.

У оквиру програма, у понедељак, 16. априла од 11 до 14 часова на Горњем граду Београдске тврђаве (код Диздареве куле – Опсерваторије), биће одржана промоција стреличарства. У оквиру програма, сви заинтересовани посетиоци моћи ће да се упуте у основе ове вештине и да се опробају у њој.

Изложба фотографија „Београд испод Београда“ биће отворена у уторак, 17. априла 2018. године у 12.00 часова на Савском шеталишту на Калемегдану. Изложбу ће отворити њени аутори Зоран Љ. Николић и др Видоје Голубовић, који ће заинтересоване посетиоце повести у шетњу Београдском тврђавом. Изложба је настала на основу истоимене књиге, која је до данас доживела девет издања у „Службеном гласнику“, а одмах потом и још шест у „Лагуни“.

Истог дана, 17. априла 2018. године, од 18 до 21.30 часова, код фонтане „Рибар“ на Калемегдану биће организован плесни програм под називом „Разиграјмо Калиш“. Програм се састоји од три сегмента: плесне радионице за најмлађе, плесног такмичења за треће доба и плесне игранке, којом ће програм бити и завршен. У оквиру плесне радионице за најмлађе, заинтересовани ће моћи да се упознају са неколико плесних стилова којима ће их подучити стручни инструктори, од хип хопа, преко латино плесова до балета и популарних друштвених игара. Рекреативно такмичење за старије, популарни „Плесодром трећег доба“ биће организовано у другом делу програма. Парови ће одиграти 5 плесова, наког чега ће жири прогласити најбоље и доделити медаље/дипломе за прва три места. Програм се наставља игранком за све, са плесним избором најпопуларније музике за плес под вођством ди-џеј мајстора за велике плесне журке, уз позив свима да заплешу на разиграном Калемегдану.

Среда, 18. Април биће „Дан отворених објеката на Београдској тврђави“, када ће посетиоци бесплатно моћи да посете: Римски бунар, Велики барутни магацин, Сахат кулу, Кулу Небојша и Војни бункер. Радно време свих објеката је 11 – 19 часова.

Истог дана (среда, 18. април) од 13 часова биће организовано стручно вођење кроз поставку римских камених споменика у Великом барутном магацину (Доњи град Београдске тврђаве). Посетиоце ће кроз поставку водити мр Веселинка Нинковић, музејски саветник Народног музеја и кустос ове збирке.