Logo

„Велика илузија“ на ДУНАВФЕСТУ 2014.

Blog

У оквиру овогодишњег ДУНАВФЕСТ-а, у суботу, 13. септембра 2014. године у 20.00 часова у Уметничком павиљону Цвијета Зузорић на Калемегдану, биће приказан филм „Велика илузија“ Жана Реноара из 1937. године, након чега ће бити одржана дебата „Песник и политичар о Великом рату“, у којој ће учествовати редитељ Горан Марковић и професор Филозофског факултета у Београду Леон Којен.

Овим програмом биће затворен ДУНАВФЕСТ, који се четврту годину за редом одржава на Београдској тврђави. Програм овогодишњег ДУНАВФЕСТ-а посвећен је обележавању стогодишњице од почетка Првог светског рата, са посебним нагласком на српско-француским везама и пријатељству двеју земаља.

„Велика илузија“ (La Grande Illusion) је филм који се сматра једним од најважнијих остварења француске и светске кинематографије у међуратном периоду и ужива статус једног од најпознатијих антиратних остварења уопште. Филм на имплицитни начин приказује бесмисао рата кроз сцене у којима се војничке победе доводе у контекст ненадокнадивог личног губитка. Сам наслов „Велика илузија“ се често тумачио као својеврсно Реноарово упозорење о тома да Први светски рат није био „рат који је завршио све ратове“, односно да је нови сукоб на помолу.
Реноаров филм одушевио је светску критику. Био је први филм номинован за Oscar, a дa није био на енглеском језику. У нацистичкој Немачкој је био забрањен. Сматрало се да је за време немачке окупације једина копија уништена 1942. године, али је нова копија пронађена 1958. године.