Logo

Фестивал Музика класика light

Blog

Пети фестивал Музика класика light отворен је 1. јуна на Музичком павиљону на Калемегдану.

Прве вечери наступиле су Катарина & Љубица дуо, које су извеле ауторске композиције инспирисане светском и домаћом музичком традицијом. На концерту под називом „Музика из душе“, дела компонована за виолину и клавир потврдила су да је музика универзални језик кроз који могу да се синтетишу различите културе и традиције.

Друге концертне вечери, 2. јуна 2015. године, наступила су два хорска ансамбла: мешовити „Покров пресвете Богородице“ и дечији „Витлејемска звезда“, под управом диригената Предрага Стаменковића и Маје Алексић. Ови ансамбли представили су српску православну и богомољачку музику, дајући публици могућност да стекне увид у духовну хорску праксу од најранијег времена, па до данас.

„Песме за глас и клавир“ Корнелија Станковића у извођењу Срђана Асановића, појца традиционалне музике, и пијанисткиње Јасмине Јанковић, публика је могла чути у среду, 3. јуна. Четврто фестивалско вече 5. фестивала „Mузика Класика Light“ припало је одсеку за традиционално певање и свирање МШ „Мокрањац“ из Београда. Овим концертом уједно је обележено 20 година од оснивања овог одеска у МШ Мокрањац.

На затварању 5. Фестивала Музика Класика Light (5. јуна) наступиo je Дечји хор РТС, са диригенткињом Снежаном Деспотовић. На програму овог ансамбла биле су композиције дечје уметничке музике, аранжмани популарних шлагера, као и народних мелодија.