Logo

Тврђаве на Дунаву – потписан протокол о сарадњи

Blog

Протокол о сарадњи градова и општина на чијој се територији налазе тврђаве на Дунаву потписан је данас у Скупштини града Београда. Протокол су потписали представници града Београда, Новог Сада, Смедерева, Голупца, Бача, Великог Градишта и Кладова, са циљем израде програма и оживљавања културно туристичке руте „Тврђаве на Дунаву“.

Директор ЈП „Београдска тврђава“ Петар Андријашевић рекао је да је данашње потписивање протокола велики корак за све којима су ова културна добра поверена на управљање.

„Београдска тврђава свакако је највећа и најпосећенија тврђава у Србији, која сваке године бележи све већи број домаћих и страних туриста. Али, јасно је да свих седам споменика културе представљају велики туристички потенцијал наше земље и да је међусобна сарадња и узајамна помоћ веома важна ка остварењу заједничког циља“, истакао је Андријашевић и изразио уверење да ће туристичка рута „Тврђаве на Дунаву“ веома брзо заживети.

У име Града Београда, по овлашћењу градоначелника Београда, протокол је потписала градска секретарка за привреду Тијана Маљковић. Она је том приликом нагласила да ће заједничким снагама промоција тврђава ових градова и општина бити знатно лакша.

– У овај пројекат укључен је велик број градских и републичких институција, а идеја је потекла након изложбе „Дунав – уметник, путник и сведок”, коју је организатор, „Београдска тврђава”, приказао у Паризу. Од Бача до Ђердапа постоји седам тврђава које ћемо настојати да промовишемо на прави начин. Потрудићемо се да се наредне године на основу протокола пријавимо за финансијска средства, билатерале и фондове и то заједно са Туристичком организацијом Србије која ће за тему имати Дунав – истакла је Тијана Маљковић.

Градска секретарка за привреду је изразила уверење да ће се побољшати инфраструктура, прилазност и доступност свих тврђава, како би „туристички производ” био лепо примљен.

– Надам се да је ово почетак добре сарадње коју ћемо проширити на друге атрактивне дестинације у Србији – додала је Маљковићева.

Све локалне самоуправе као потписнице споразума, полазећи од заједничких вредности и интереса, изразиле су спремност да сарађују на пројекту „Тврђаве на Дунаву” и да међусобном сарадњом допринесу обогаћивању културне понуде и промоције земље као атрактивне и пожељне туристичке дестинације. Туризам представља изузетно значајну област за Београд, једну од најбрже растућих привредних грана. Велики број светских медија уврстио је Београд међу топ дестинације за 2015. годину. Град Београд, као главни град, највећи пословни, културни и туристички центар у региону и туристичко место прве категорије, има потребу и обавезу да стално унапређује своје потенцијале, а све у циљу континуираног развоја економије, инфраструктуре и туристичко-угоститељске понуде. У међусобној сарадњи, уколико се удруже снаге и капацитети и координирају активности, брже и лакше ће се наћи решења и допринети развоју туризма и привреде у Дунавском региону.