Logo

Програми на Београдској тврђави поводом Светског дана туризма

У оквиру манифестације „Дани европске баштине“, а поводом Светског дана туризма, у недељу, 27. септембра 2020. године посетиоци Београдске тврђаве моћи ће бесплатно да посете четири објекта, упознају се са старим мапама Београда, Европе и света и опробају се у дидактичким играма на Калемегдану.

Објекти на Београдској тврђави

Римски бунар, Кула Небојша, Војни бункер и Велики барутни магацин биће отворени за бесплатне посете од 11 до 19 часова.
Римски бунар изграђен је у периоду од 1717. до 1739. године, за време барокне аустријске реконструкције Београдске тврђаве. Бунар је дубок шездесет метара и скоро три и по метра широк.
Кула Небојша, изграђена у 15. веку као одбрамбена кула, у време османске власти, постаје најпознатија тамница и мрачни симбол Београда. Од 2011. године представља модеран изложбени простор у ком се, уз помоћ аудио визуелних ефеката, посетиоци могу упознати са делом српске и грчке историје.
Војни бункер је грађен 50-тих година 20. века, а осим унутрашњости објекти, посетиоци ће бити у прилици да виде и изложбу „Уметност у бункеру“, која говори о забранама и другим облицима цензуре која је постојала у уметности 60-тих и 70-година 20. века.
У Великом барутном магацину налази се поставка римских камених споменика пронађених највећим делом у Београду и околини, из периода од I до IV века. Споменици су део колекције Народног музеја у Београду.

„Старе мапе – путоказ ка прошлости Београда“

У Стамбол капији, посетиоци могу да „отпутују у средњи век“ кроз призму старих мапа – ремек дела географске историје. Мапе Београда, Европе и света биће изложене у формату мапа у листу, урамљених минијатура и великих осликаних мапа у уникатним ручно рађеним рамовима. У Стамбол капији биће изложене и макете једрењака из тог периода. Мапе и једрењаци могу се погледати од 11 до 19 часова.

„Дани илузија“ и дидактичке игре на Калемегдану
У сарадњи Јавног предузећа „Београдска тврђава“ и Музеја илузија, код фонтане „Рибар“ на Калемегдану од 16 до 20 часова биће организован турнир у дидактичким играма. Такмичари ће бити у прилици да се опробају у једном од најизазовнијих концепата логичких игрица где ће моћи да се забаве али и да тестирају своје стрпљење, концентрацију и такмичарски дух.