Logo

Први ИЛУСТРОФЕСТ на Београдској тврђави од 23. до 31. маја

Blog

Први Фестивал илустрације – Илустофест, биће одржан од 23. до 31. маја на Калемегдану, на платоу испред Павиљона “Цвјета Зузорић”.

Циљ фестивала је да промовише илустрацију као једну од грана креативних индустрија, окупи и представи најбоље српске креативце из ове области али и омогући да неки од најбољих светских илустратора дођу у Србију, приближе светску креативну сцену домаћој публици, и помогну у едукацији младих српских уметника. Један од циљева фестивала је и мапирање Београда као креативног града (цреативе цитy) и Београдске тврђаве као носиоца креативног туризма у престоници (цреативе тоурисм) у региону и на европској мапи, подршка развоју креативне економије у земљи и умрежавање са ствараоцима из региона и света.

На конкурс за учешће на Фестивалу пријављено је око 2.000 радова, 220 илустратора из целог света (Америка, Русија, Аустралија, Турска, Иран, Велика Британија, Француска, Италија, Шпанија, Чешка, Мађарска, Румунија, Бугарска, Македонија, Словенија, Хрватска, Црна Гора и Србија).

Жири Фестивала одабрао је 200 радова 80 аутора који ће бити представљени на великој међународној изложби илустрације испред Павиљона Цвијета Зузорић.

На отварању Фестивала 23. маја биће уручене и награде најбољим ауторима и радовима и то у категоријама: илустрација књиге, илустрација у штампаним и он-лине медијима, илустрација у дизајну и лични и друштвено-одговорни пројекти. Биће додељен и Гран При фестивала најбољем аутору из овогодишње селекције за свеукупан рад. Отварање ће увеличати и ученици МШ “Станковић” из класа професора Јелене Адамовић и Петра Лазаревића, својим концертом камерне музике.

У склопу Фестивала биће одржан и Базар илустрације где ће млади аутори добити прилику да изложе своје ауторске илустрације и употребне предмете са илустрацијама. У данима трајања фестивал биће организоване и трибуне и бесплатне радионице илустрације.

На затварању Фестивала 31. маја Љиљана Капор супруга Моме Капора ће у име Задужбине Моме Капора доделити посебно признање једном младом илустратору.