Logo

Реконструкција Великог степеништа и моста код Сахат куле

Blog

Почели су велики радови на Београдској тврђави: обнавља се Велико степениште на Калемегдану, као и мост код Сахат капије.

Велико степениште ће бити у потпуности реноструисано, према пројекту који је израдио Завод за заштиту споменика културе града Београда. Пројекат обухвата демонтирање степеника од камена као и облоге подеста, уклањање цементних кошуљица до бетонске конструкције, демонтирање ограде степеништа од камена, замену оштећених блокова камена, обраду и постављање монолитних камених газишта, чишћење скулптуре лава и заштиту антиграфитном заштитом. У питању су обимни радови, за које је из буџета града издвојено око 14 и по милиона динара. То је прва фаза радова у којој ће бити обновљено степениште, док је сређивање простора око Великог степеништа планирано у оквиру Фазе 2 „Пројекта конзервације и рестаурације дела Савског шеталишта од Великих степеница ка равелину Краљ капије“ који је израдио Завод за заштиту споменика културе града Београда (у питању су радови на продужетку Савског шеталишта ка равелину Краљ капије).

Велико степениште представља најмонументалнији парковски мотив Калемегдана. Изграђено је 1928. године, а његова велика рестаурација рађена је још 1987. године, када је степениште у потпуности сређено као и ограда. Последња санација рађена је 2006. године, али тада су сређена само газишта стеништа. Овако обимних радова није било.

Радовима на рестаурацији моста код Саха куле такође је предвиђена потпуна обнова. То је мост који представља везу са Горњим градом Београдске тврђаве, па је услед интензивног коришћења дошло до његовог оштећења у појединим деловима и одлучено је да се у потпуности реконструише. Предвиђена је потпуна замена подне храстове конструкције, као и замена ограде моста.