Logo

Ноћ музеја на Београдској тврђави

Blog

Београд, 13. мај 2015. – У оквиру XII Ноћи музеја, која ће бити одржана у суботу, 16. маја 2015. године, за посетиоце Београдске тврђаве биће отворени Казамати Војног музеја, Римски бунар и Галерија у Стамбол капији.

У Римском бунару посетиоци ће уживати у светлосној инсталацији студената Факултета примењених уметности, која је специјално припремљена за простор овог тајновитог места. Године 1964. Алфред Хичкок је посетио Римски бунар и изразио своје дивљење амбијентом који је затекао. Рекао је да би му рад у таквом простору представљао велико задовољство и инспирацију. У главној просторији, посетиоце очекује аудио/визуелна инсталација са јасном тематиком: класичан хорор филм. Паралелно, у малој просторији, одржава се изложба предмета посвећених познатом београдском убиству, реконструисаном у филму Душана Макавејева „Љубавни случај или трагедија слузбенице П.Т.Т.“

Више од 60 реплика справа за мучење које су током историје служиле за кажњавање преступника, из приватних збирки европских колекционара и историчара, могу се погледати у Казаматима Војног музеја.

У најстаријој београдској кули – Кули Небојша само у периоду од 19.00 до 21.00 час, посетиоце очекује и макета пешачке зоне Новог Сада, која ће на нов начин представити овај град и пружити другачије сагледавање улица којима његови становници свакодневно пролазе. Макета је резултат петогодишњег рада у којем је, уз професоре, учествовало око 440 студената Факултета техничких наука у Новом Саду.

Испред Радионице старих заната у Стамбол капији биће организована Ad hoc израда сувенира – посетиоци ће бити у прилици да учествују у изради сопстевног сувенира: старог новчића на ручној машини (отисак се врши чекићем) иразгледница са мотивима Београда, на преносној штампарској машини.

Старе, помало заборављене игре: клик – клак, ластиш, бадминтон, вијаче, фризби, кликери… играћемо у оквиру дечје радионице „Игре које смо играли“ на Горњем граду Београдске тврђаве (код Стамбол капије) од 17.00 до 20.00 часова.