Logo

„Нови сјај римских споменика“ у Великом барутном магацину

Blog

Документарна изложба „Нови сјај римских споменика. Конзервација и рестаурација римских споменика из Лапидаријума Народног музеја у Београду“ биће отворена 17. октобра 2019. године у 13 часова у Великом барутном магацину на Доњем граду Београдске тврђаве.

Римски споменици изложени у Великом барутном магацину припадају Збирци античких и средњовековних епиграфских и анепиграфских споменика и део су сталне поставке Народног музеја у Београду.

Изложени саркофази, надгробни споменици, жртвеници, почасни споменик, база са списком ветерана, натписи са грађевина и елементи декоративне пластике, највећим делом су откривени у Београду.
Известан број потиче са локалитета на Космају, у Костолцу, Сремској Митровици, као и са других налазишта у Србији, док поједини потичу из Албаније.
Сви припадају хронолошком распону од I до IV века.

Документарна изложба „Нови сјај римских споменика. Конзервација и рестаурација римских споменика из лапидаријума Народног музеја“ у Београду приказује избор комплексних и захтевних конзерваторско-рестаураторских интервенција, изведених од 2006. до 2008. и од 2011. године до данас, на надгробним споменицима и саркофазима изложеним у Великом барутном магацину.
Радовима је до почетка прошле деценије руководио Слободан Савић, конзерватор саветник.

Аутори изложбе су , музејски саветник и кустос Збирке Веселинка Нинковић и конзерватори Мина Јовић и Марко Стаменковић.