Logo

Кривична пријава због скрнављења споменика

Blog

ЈП „Београдска тврђава“ поднело је кривичну пријаву против НН лица због уништавања споменика културе на простору Београдске тврђаве, уз уверење да ће починиоци бити пронађени и санкционисани.

Исписивање графита на Гробници народних хероја на Калемегдану, која је проглашена за споменик културе, представља уништавање културног добра. Заједничким ангажовањем служби, графити ће у што краћем року бити скинути са једног од најважнијих споменика на Београдској тврђави.

Гробница народних хероја подигнута је 1948. године. Гранитне плоче којима су облежена гробна места Ђуре Ђаковића (1886–1929), Ивана Милутиновића (1901–1944) и Иве Лоле Рибара (1916–1943) донета су за градилишта храма Светог Саве, а попрсја су рад вајара Стевана Боднарова из 1949. године. Године 1957. ту је сахрањен и Моша Пијаде (1890-1957), чија је биста рад вајара Славољуба Станковића.

Одлуком Скупштине града Београда, Гробница народних хероја проглашена је за споменик културе 1983. године.

ЈП „Београдска тврђава“ континуирано ради на сређивању, конзервацији и рестаурацији свих делова Тврђаве, како бисмо осигурали безбедност, доступност свих њених делова и уживање посетилаца. Споменици на Београдској тврђави чувају сећање на њену дугу и бурну историју, коју сви заједно морамо сачувати. Апелујемо на све посетиоце да не скрнаве споменике културе и не уништавају културно наслеђе Београдске тврђаве и града Београда, којим се поносимо у свету и презентујемо туристима који у све већем броју посећују наш град.