Logo

Изложба „Не тако давно … суграђани“ на Калемегдану

Blog

У оквиру програма обележавања стогодишњице од почетка Првог светског рата, од уторка, 23. децембра 2014. године на Калемегдану (код фонтане „Борба“) биће постављена изложба „Не тако давно…суграђани“, која ће представити чланове Младе Босне и њихов живот пре Сарајевског атентата.

На стакленим изложбеним постаментима биће приказан њихов боравак у Београду. Њихове фотографије, делови писама и порука, показаће како су изгледали, где су се састајали и какве су животе водили Гаврило Принцип, Трифко Грабеж, Недељко Чабриновић, Богдан Жерајић и други припадници Младе Босне.

Једна од две сачуване фотографије Гаврила Принципа, која га не бележи као затвореника или осуђеника, настала је управо на Калемегдану, где је Принцип свакодневно боравио у првој половини 1914. године. Фотографија, на којој је Принцип у друштву Трифка Грабежа и Ђуре Шарца, настала је у мају 1914. године. Посебан однос према Калемегдану, уз дневне шетње и окупљања имали су и други припадници Младе Босне – Иво Андрић, Васа Чубриловић, као и духовни учитељ ове групе младих људи Јован Скерлић.

Живот младобосанаца у Београду био је веома тежак. Живели су у неугледним собицама, понекад и у напуштеним зградама, па чак и на сметлиштима. Сиромаштво је било толико да су неретко морали да продају личне ствари како би преживели, укључујући и своју највреднију имовину – књиге. Слободно време проводили су у кафанама „Златна морунаˮ, „Жировни венацˮ и „Зелени венацˮ.

Изложба „Не тако давно… суграђани“ део је манифестације „Пре сто година – један град Европе“ коју реализује ЈП „Београдска тврђава“, поводом обележавања стогодишњице од почетка Првог светског рата. Програм се састоји из три сегмента: живот младобосанаца пре атентата; почетак њиховог деловања и живота у Београду; осуда и тамновање у Терезину у Чешкој.

Изложба је реализована средствима Министарства културе и информисања Владе Републике Србије.