Logo

Изложба Михала Ђуровке у Галерији Београдске тврђаве (11 – 30. јул)

Blog

Изложба Михала Ђуровке отворена је у четвртак, 11. јула 2019. године у 18.00 часова у Галерији Београдске тврђаве у Унутрашњој Стамбол капији.
Уметник је представио своје радове у оквиру изложбе “ПОРТРЕТИ”. Изложба портрета Михала Ђуровке нам пре свега приближава његову цртачку вештину код представљања бројних индивидуалних, јединствених личности и приближава нам њихово често сложено психолошко стање на две димензије папира. У свему томе, као да се скрива својеврсна магија уметничке вештине и позива.
На изложби цртежа Михала Ђуровке, цртаних пером, угљеном, оловком или комбинацијом техника (угљен, суви пастел и лавирани туш) сусрећемо бројне, јединствене људске ликове. На основу коришћене цртачке технике, у њиховој реализацији, у значајној мери је утицала атмосфера у оквиру које тај портрет наставља свој живот на папиру. Још више, психолошки ефекат представљеног лика зависи од употребе линије. Неки ликови су представљени само контурном линијом, а други помоћу тако густо и слојевито наређаних линија, да се кроз њих не може допрети до белине папира. Управо је начин коришћења и искоришћавања линије у суштинској мери утицао на наше осећаје, и на начин на који ћемо представљени лик перципирати. Као последица овакве стварности на овој монотематској изложби сусрећемо се са безбројним људским ликовима у њиховим разним душевним стањима и варијацијама расположења.Изложба се може погледати до 9. јула 2019. године. Радно време Галерије је од 11 до 19 часова, а улаз је слободан.

Михал Ђуровка
Михал Ђуровка је рођен 4. октобра 1972. године у Новом Саду. Основну школу „ЉудовитШтур“ je завршио у Кисачу, а гимназију „Јан Колар“ просветни смер у Бачком Петровцу. Сликарство је дипломирао на Академији уметности у Новом Саду, у класи професора Халила Тиквеше и Јована Ракиџића. Члан је Удружења ликовних уметникаВојводине (СУЛУВ) и Удружења ликовних уметника Србије (УЛУС). Излагаоје на 29 самосталних и 89 колективних изложби у земљи и иностранству. Његова дела се налазе у галеријским и приватним збиркама. Запослен је у Основној школи “ Људовит Штур“, у Кисачу, као наставник ликовне културе. Бави се и публицистиком. Живи и ствара у Кисачу.