Logo

Изложба „Лица Софије…“ на Савском шеталишту

Blog

Изложба фотографија „Лица Софије – расте, али не стари“, реализована у сарадњи Амбасаде Републике Бугарске у Србији и Јавног предузећа „Београдска тврђава“, отворена je данас на Савском шеталишту у парку Калемегдан.

Директор ЈП „Београдска тврђава“ Петар Андријашевић рекао је да „ова изложба показује колико су историја и култура Србије и Бугарске повезане“. Он је подсетио да ЈП „Београдска тврђава“ и амбасада Републике Бугарске у Србији другу годину за редом заједно реализују изложбу на Калемегдану, којом ће Београђанима још више приближити суседну престоницу.

„На свима нама је да то пријатељство и сарадњу наставимо“, рекао је Андријашевић и захвалио амбасади Републике Бугарске што су изабрали Калемегдан за представљање своје земље.

Амбасадор Републике Бугарске у Београду Ангел Димитров истакао је повезаност двеју земаља, наглашавајући да ова изложба доприноси јачању културне сарадње Србије и Бугарске. Он је рекао да ће посетиоци Калемегдана видети различита лица Софије, али да је бугарска престоница „много више од тога“ и позвао све да је посете и осете њен дух.

„Приказане су фотографије од краја ХІХ века до данас, видећете како се Софија мењала, али, као што и назив изложбе каже – то је град који и даље расте, али не стари“, рекао је Димитров.

Изложбу чини 30 фотографија Софије – једног од најдревнијих градова међу евроспким престоницама, на чијој су територији пронађени трагови насеља из времена неолита.

Изложба је организована уз помоћ Министарства спољних послова Републике Бугарске, а фотографије је доставио Музеј историје Софије при Столичној општини.