Logo

Изложба „Београд испод Београда“ на Калемегдану

Blog

У оквиру манифестације „Дани Београда“ на Савском шеталишту на Калемегдану отворена је изложба „Београд испод Београда“. Изложбу су отворили њени аутори Зоран Љ. Николић и др Видоје Голубовић, заједно са Владимиром Томићем из Музеја града Београда.

Изложба је настала на основу истоимене књиге, која је до данас доживела девет издања у „Службеном гласнику“, а одмах потом и још шест у „Лагуни“.

Тим на челу са др Видојем Голубовићем и Зораном Николићем улазио је у многе старе објекте обавијене тамом заборава, као и у неке новије чија тајновитост привлачи посетиоце.

„Римски бунар подсећа нас на времена која су далеко од нас, а као двојник ове грађевине, откривен је јавности и бунар на најнижем перону код станице „Вуков споменик“. Ташмајданске пећине су данас један од најинтересантнијих подземних градских објеката, док су Земунски лагуми једна врста подземног украса. Велики барутни магацин и вински лагуми у Карађорђевој улици су сјајан времеплов који досеже дубоку у антику“.

Циљ излoжбe je дa сe Бeoгрaђанима, пoсeтиoцимa и туристимa приближи прошлост која је оставила подземне записе на историји града.

Изложбу је реализовало ЈП „Београдска тврђава“, а на Савском шеталишту се може погледати до 20. маја 2018. године.