Logo

Завршен 8. фестивал МУЗИКА КЛАСИКА Light

Blog

Наступом Дечјег хора РТС-а, са диригентом Снежаном Деспотовић, завршен је 8. Фестивал МУЗИКА КЛАСИКА, који организују Агенција „МУЗИКА КЛАСИКА“ и ЈП „Београдска тврђава“.

Већ традиционални, фестивал МУЗИКА КЛАСИКА Light осмишљен је са идејом да афирмише уметничку музику у синтези са другим уметничким жанровима.

Прве вечери Фестивала наступио је вокални квартет „Свети Роман“ који су извели програм под називом „Слике Београда“. Кроз 3 програмске целине, публика је имала прилике да чује традиционалне руске и српске песме, композиције великана српске музике: Стевана Стојановића Мокрањца, Марка Тајчевића и Јосипа Славенског, као и нумере које се данас већ сматрају evergreen музиком, као што су „Под сјајем звезда“, „When I Fall in Love“, „Moon River“.

Друге концертне вечери, наступио је Four Soul Quartet. Овај уметнички ансамбл, кога чине Нина Ћосић, глас и удараљке, Ивана Матијевић, виолина, Ана Тадић, виолина и Наташа Лишанин, виолончело, извеле су атрактивни програм популарних хитова поп и рок музике, у аранжману за овај састав. Интересантан програм, на коме се нашла музика Битлса, Ејми Вајнхаус, АББА, Ерика Клептона и других, привукао је велику пажњу публике, која је са интересовањем пратила наступ ових уметница.

Треће вечери наступио је Квартет Јеврема Ћосића. Овај ансамбл чине најбољи домаћи млади џезери, који су својим наступима већ скенули на себе пажњу уметничке јавности. За концерт у оквиру Фестивала определили су се за џез стандарде еминентних иностраних и домаћих џезера, али су представили и ауторску музику Јеврема Ћосића. И овај концерт показао је да џез музика има велики број поклоника и да су квалитетни музичари и добар одабир програма прави пут за афирмацију овог музичког жанра међу публиком.

Претпоследњег дана фестивала публика је имала прилике да слуша „Квартет ИНТЕРМЕЦО”, који је од оснивања 1999. године стекао репутацију лидера у извођењу рок обрада у форми гудачког квартета. У препознатљивом маниру, у одличним аранжманима, чланице овог састава извеле су песме Дејвида Боувија, Фарел Вилијамса, U2, Битлса, Џој Дивижна итд, показујући да и музика популарних жанрова поседује значајне уметничке квалитете, а преранжирана за класични квартет добија посебну пуноћу звука. И ово концертно вече је својим програмом заинтересовало је публику на Калемегдану.

На завршници 8. фестивала МУЗИКА КЛАСИКА Light слушали смо, сада већ традиционално, Дечји хор РТС, са диригенткињом Снежаном Деспотовић. Најстарији дечји хор у нашој земљи, представио се репертоаром који је обухватио како дела уметничке хорске музике намењене деци, нашег композитора Мирка Шоуца, тако и родољубиве песме. Тиме су показали да разнолики свет дечјих интересовања отвара простор у различите музичке изазове које је публика на Калемегдану поздравила бурним аплаузом.