Logo

„Дани јоргована“ у Београду

Blog

Свечаним дефилеом од Старог двора до Калемегдана и симболичном садњом јоргована испред градске библиотеке, одржана је манифестација „Дани Јоргована”, којом се обележава 765 година од доласка и удаје Јелене Анжујске за српског краља Уроша Првог.

У дефилеу су учествовали чланови културно уметничких друштава и ђаци основних краљевачких школа који су посебним дворским костимима, кочијама и витешким одорома представили Београђанима дух средњовековне Србије. Дефилеу су се прикључили представници Града Београда и Краљева, као и представници Амбасаде Француске у Београду,градски менаџер Горан Весић, председник Скупштине града Никола Никодијевић, градска секретарка за привреду Тијана Маљковић и градоначелик Краљева Томислав Илић.

–Ово је изузетан догађај који до сада није одржаван у Београду. Ово је краљевачка манифестација која има веома дугу традицију, значајна је и за нас Београђане и целу Србију, јер показује колико је стара српска историја и шта је у средњовековним оквирима представљала Краљевина Србија. Манифестација, такође обележава и почетак дипломатских односа између Србије и Француске – истакао је Никола Никодијевић и изразио очекивање да ће ова краљевачка манифестација постати традиционална и у Београду.

Градоначелик Краљева додао је да је ово изузетан дан за Краљевчане, јер се „Дани јоргована” први пут представљају у Београду, што је битно за оба града и Србију. Ова манифестација, према његовим речима, треба да истиниту причу преточи у културу и туризам. Односно да туристи из свих делова света дођу у Краљево и виде место где је настала српска држава.

Секретарка за привреду Тијана Маљковић је навела да ће ова манифестација помоћи у промоцији Србије у Француској и дијаспори. Она је најавила да ће у јулу десити презентација ове манифестације у три француска града – Лиону, Кану и Ници. Презенетација манифетсације Дани Јорговона, како је истакла, подстиче овај вид туризма код домаћих и страних туриста у Београду, Краљеву и Србији.

Амбасадорка Француске у Београду Кристин Моро захвалила се организаторима из Краљева и Београда, јер нас манифестација