Logo

Свечано откривен споменик кошаркашима

Blog

Споменик утемељивачима српске кошарке данас су свечано открили министар омладине и спорта Вања Удовичић, заменик градоначелника Београда Горан Весић, председник Кошаркашког савеза Србије Предраг Даниловић и председник Кошаркашког савеза Француске Жан Пјер Сиута.

Свечаности је присуствовао и директор ЈП „Београдска тврђава“ Петар Андријашевић, као и бројни челници града Београда, Кошаркашког савеза Србије.

Споменик је подигнут у славу репрезентације која се квалификовала на Прво светско првенство у Буенос Ајресу 1950. године.

Тренер те екипе и први професионални кошаркашки селектор југословенске репрезентације био је Француз Анри Хел. Тим је чинило 13 кошаркаша од којих су четворица касније ушла у „Кућу славних” и били стуб не само југословенске, српске, већ и светске кошарке. То су: Бора Станковић, Небојша Поповић, Радомир Шапер и Александар Николић.

Иако је репрезентација начелно била југословенска, сви играчи који су је чинили долазили су из екипа Црвене звезде и Партизана. Због тога је одабрано да споменик буде подигнут на месту где се налазила ограда која раздваја терене Звезде и Партизана.

Иницијативу за подизање споменика покренула је кошаркашица Наташа Ковачевић.

Постављање овог споменика има двоструку симболику – обнављање веза између српске и француске кошарке, али и рушење ограда између два велика ривала.