Logo

Павиљон сећања на пробој и жртве логора Јасеновац

Blog

Београд, 22. октобар 2015. године – Павиљон сећања на пробој и жртве концентрационог логора Јасеновац отворен је јуче на Калемегдану.

Весна Тершелић директорка „Доцумента“ (Центра за суочавање са прошлошћу) истакла је да је павиљон замишљен као повод за расправу, додајући да је 2013. године био постављен на Цветном тргу у Загребу. Она је рекла да о жртвама Јасеновца треба разговарати, нагласивши да о томе треба да се зна, јер се пориче да је уопште постојао Јасеновац као и број убијених у том логору.

„Не смемо да заборавимо јер морамо признати патњу људи који су тамо страдали“, нагласила је Тершелић, додајући да је то наша заједничка мука и трагедија.

Она је истакла да је отварање павиљона подстицај да се развије квалитетна сарадња између наше две земље, не само због онога што је било у прошлости већ и због нових генерација како би учили историју на темељима чињеница. „Када се не памти наслеђе из прошлошти то постају темељи ксенофобије, нетрпељивости, искључивости“, закључила је Тершелић.

Ђорђе Миховиловић из Меморијалног центра Јасеновац рекао је да је о „Јасеновцу пуно писано, а мало написано“. Он је подсетио да се 22.4.1945. године последња група логораша одлучила на пробој.

„Када је пробијен Сремски фронт, пар дана раније у Јасеновцу почeло је уништавање докумената, паљење архиве, рушење објеката и убијање људи“, рекао је Миховиловић, додајући да је у Јасеновцу је побијено више од 83.000 лица (Срба, Јевреја, Рома и Хрвата и Хрватица који су били „непријатељи“ режима) која су поименично пописана.
На пробој се одлучило 1.073 заточеника у циглани, а преживело их је 90.

„Нисмо знали тачан број људи који је преживео пробој из Јасеновца, желећи то да поправимо успели смо да попишемо имена свих преживелих пробијаша, којих је било 90, а о њима је писано у књизи која је симболично названа ‘Заборављени'“, рекао је Миховиловић.

Архитекта павиљона Давид Кабалин рекао је да је павиљон направљен као црна кутија са идејом да подсећа на паљене бараке у логору, да изгледа неутрално и да изазива знатижељу, а када се прође кроз мрачни тунел улази се у празно затворско двориште где се само види парче неба које остаје као нада.

Након отварања павиљона организован је разговор „Памћење жртава концентрационог логора Јасеновац и других жртава фашизма“ у Центру за културну деконтаминацију.