Logo

„Прича о другом животу“ – Београд 1944.

Blog

Београд, 16. октобар 2014. године – У оквиру програма обележавања 70 година од ослобођења Београда у Другом светском рату, у уторак, 14. октобра 2014. године на Савском шеталишту на Калемегдану отворена је изложба „Прича о другом животу“, коју је реализовало Јавно предузеће „Београдска тврђава“, захваљујући средствима Министарства културе и информисања Републике Србије и града Београда. Изложбу је отворила заменица градског секретара за културу Гордана Предић.

Аутори изложбе: др историјских наука Алексеј Тимофејев и историчари Оливера Вучковић и Бранимир Гајић изабрали су јединствен пут у представљању догађаја из октобра 1944. „Прича о другом животу“ није прича о офанзивама, оперативним плановима и војним јединицама. „Прича о другом животу“ је прича о човеку; о људима који су били сведоци и учесници великог историјског догађаја, о животу, нади и ишчекивању слободе.

Комплексна тема о којој су многи историчари, теоретичари и уметници већ много тога рекли, обрађена је кроз судбине сведока и учесника ових турбулентних времена; приче људи који су дане проводили у ишчекивању слободе, као и мање познате приче о војницима и траговима које су оставили у Београду. Једна од таквих прича је и занимљива прича о кавкаском ораху на Авали, којој у претходном периоду није посвећивана и придавана посебна пажња.

У реализацији изложбе учествовале су и друге релевантне установе које се баве проучавањем ове тематике (Центар за руске и источноевропске студије Мирослав Јовановић Филозофског факултета у Београду, Војни музеј). Такође, коришћене су и фотографије из личних колекција грађана, које су уступљене Јавном предузећу „Београдска тврђава“ по објављивању јавног позива за сарадњу, а које су допринеле сагледавању овог периода из једног другачијег угла.