Logo

Отворено паркиралиште „Калемегдан“ са 114 паркинг места

Blog

Београд, 3. октобар 2014. године – Захваљујући сарадњи ЈКП „Паркинг сервис“ и Јaвног предузећа „Београдска тврђава“, данас је почело са радом ново паркиралиште „Калемегдан“, које се налази на потезу од Бео ЗОО врта до Леополдове капије. Паркинг су свечано отворили градоначелник Београда Синиша Мали, директор ЈП „Београдска тврђава“ Никола Ковачевић и директор ЈКП „Паркинг сервис“ Андрија Чупковић.

Укупни капацитет паркиралишта је 114 паркинг места, од којих се 32 налазе у улици Мали Калемегдан, док се паркинг простор унутар Београдске тврђаве дели се на два дела – плато иза Леополдове капије са 36 паркинг места и доњи паркинг који пружа могућност паркирања за 46 возила. Обележена су и 2 паркинг места за инвалиде.

На паркиралишту „Калемегдан“ паркирање ће коштати 80 динaрa по сату у термину од 06 до 19 часова и 100 динaрa по сату од 19 до 06 ујутру.

Kорисници који се краткотрајно задржавају – као што су такси возила и они који достављају робу имаће могућност да бесплатно користе паркиралиште у трајању до 30 минута, а правна лица која имају своје пословне просторе на Калемегдану могу да добију по две бесплатне паркинг картице.

Отварањем паркиралишта, које је уређено по свим стандардима, биће решен вишегодишњи проблем непрописног паркирања на овом простору, а посетиоцима Београдске тврђаве олакшан приступ комплексу. Истовремено, паркиралиште ће обезбедити стабилан извоз приход за Јавно предузеће „Београдска тврђава“, које ће средства усмеравати за одржавање и даље сређивање комплекса Београдске тврђаве и парка Калемегдан.

Паркиралиштем „Калемегдан“ управљаће заједно ЈКП „Паркинг сервис“ и ЈП „Београдска тврђава“.