Logo

Промоција књиге „Daily Life in Medieval Serbia“

Blog

У оквиру манифестације „Дани европске баштине“, у уторак, 27. септембра у 18 сати у Кули Небојша на Доњем граду Београдске тврђаве, биће представљена књига „Daily Life in Medieval Serbia“ (Свакодневни живот средњовековне Србије), аутора Марка Поповића, Смиље Марјановић Душанић и Данице Поповић.

О овој јединственој синтези политичке, друштвене и културне историје средњовековне Србије, коју је на енглески превео Чарлс Робертсон, говориће један од њених аутора др Смиља Марјановић-Душанић и историчар Александар Савић.

„Књига сабира резултате досадашњих истраживања свакодневног живота у средњовековној Србији уз поређење са земљама Западне Европе, Византијом и територијама у њеном окружењу. У средишту пажње аутора је појединац, од владара, племића, преко градског и сеоског работника, до војника и духовника и њиховог односа према свету и окружењу, навикама и веровањима. Кроз цело дело прожимају се политичка, привредна и културна историја што омогућава потпунији увид у једну удаљену епоху, често посматрану кроз призму историјског следа догађаја“.

По завршетку промоције биће приказан филм о Београдској тврђави који је саставни део серијала „Тврђаве на Дунаву“ редитељке Наталије Аврамовић, настао у сарадњи Филмских новости и Радио телевизије Србије.