Logo

Промоција књиге „Деспот Стефан Лазаревић“ у Кули Небојша

Blog

Промоција књиге „Деспот Стефан Лазаревић“ аутора Луке Мичете биће одржана у четвртак, 25. фебруара у 19 часова у Кули Небојша на Доњем граду Београдске тврђаве.

О књизи Луке Мичете – „биографији првог Београђанина“, осим аутора говориће и градски менаџер Горан Весић, градски секретар за културу Владан Вукосављевић и директор Издавачке куће „Лагуна“ Дејан Папић.

„Писац песме Слово љубве, градитељ Манасије, поборник књижевности и уметности, Стефан Лазаревић учествовао је у више битака него иједан његов претходник на српском трону. Колико су државнички успеси били плод његовог политичког умећа и снаге великог витеза, толико су његови књижевни домети били резултат његовог дара, префињености и високе, немањићке културе. То му је обезбедило да у српској историји буде овековечен као храбар али и мудар владалац, за кога је Милош Н. Ђурић рекао да се највише приближио идеалу владара-филозофа“.

Сви посетиоци промоције у Кули Небојша имаће прилику да пробају ексклузивна грчка вина винарије Sigma Oliwine.

Лука Мичета

Рођен је 1959. године у Београду; завршио је Прву београдску гимназију и студирао економију на Београдском универзитету. Новинарством се бави од 1980. године. Био је коментатор и уредник листа Студент; колумниста подгоричке Побједе; уредник првог месечника на енглеском језику The Drum (Б92); коментатор и уредник Нин-а; генерални директор Танјуга.

„Деспот Стефан Лазаревић“ је пета књига о српским владарима Луке Мичете. Написао је биографије Стефана Немање, Стефана Дечанског и Стефана Првовенчаног и покушао да представи каквим су све културним делима Немањићи задужили Србе, али и светску културу. Испричао је и причу о краљу Петру II Карађорђевићу и судбини династије која је цео век провела у прогонству. Објавио је књиге: Срби и демократија (1992), Судбина Бошњака (1999), Панорама погледа, појмова и мишљења Адила Зулфикарпашића (2001) и Ване Ивановић између Тита и Драже – Пост ум једног Југославена (2010).