Logo

Споменик захвалности Француској

Blog

Споменик захвалности Француској налази се у делу парка уређеном по угледу на француске паркове, са високим и фино обликованим четинарима и цветним лејама. Подигнут је у знак захвалности српског народа за помоћ коју му је Француска пружила током Првог светског рата, о чему сведочи и натпис на задњој страни постоља: „Волимо Француску као што је она нас волела 1914–1918”.

Споменик је постављен на иницијативу Друштва пријатељства Француске и Друштва некадашњих ученика француских школа, а израдио га је познати југословенски вајар Иван Мештровић. На врху се истиче бронзана фигура жене са мачем, у јуришу, која симболизује Француску. На бочним странама постоља изведени су барељефи – плитки рефељи, са приказима војне сарадње двеју држава (са леве стране), као и помоћи Француске у школовању српске омладине (са десне стране). Свечаном откривању споменика, октобра 1930. године, присуствовао је и краљ Александар I Карађорђевић.

На истом овом месту раније се налазио споменик Карађорђу. Тај споменик, подигнут у славу успешно окончаних балканских ратова, откривен је 1913. године, у присуству краља Петра I Карађорђевића. Међутим, свега две године касније потпуно је уништен аустријским гранатама.

Споменик захвалности Француској проглашен је за споменик културе 1965. године, а 1983. године утврђен је за добро од великог значаја за Републику Србију (“Сл. Гласник РС” бр.28/83).