Logo

Изложба Петра Јончића у Галерији Београдске тврђаве (16.08 – 4.09. 2018)

Blog

Изложба Петра Јончића биће отворена у четвртак, 16. августа 2018. године у 18.00 часова у Галерији Београдске тврђаве у Унутрашњој Стамбол капији.

У оквиру изложбе под називом „(У)лица“ биће изложене упечатљиве фотографије настале на београдским улицама, у парковима и предграђу. Током свог дугогодишњег рада као телевизијски новинар на терену, Јончић је издвајао и фотографисао занимљиве људе који су били у његовом окружењу током снимања ТВ прилога.

„Сви портрети су рађени на стари начин, аналогним фото-апаратом, на филму од 35 мм који је развијен у лабораторији, скениран и претворен у фотографије. На тај начин цела изложба промовише стару технику израде фотографија која је заборављена у дигиталној ери.“

Изложба се може погледати до 4. септембра 2018. године. Радно време Галерије је од 11 до 19 часова, а улаз је слободан.

Петар Јончић
Историчар-уметности и новинар који скоро две деценије прати културу на телевизији Студио Б. Текстове и интервјуе писао је за „Дневни Телеграф“, а филмске критике и есеје о уметноси у Књижевном листу, Реч, Домусу, Златној греди, Европи, часопису „ОК“, „3+4“, ТФТ-у и Радио Београду 3.

Објавио је књигу „Филмски језик Желимира Жилника“ (награда ’’Душан Стојановић’’ за најбољу студију о филму 2003), „Неки други филм“, „Музичке сликовнице осамдесетих“ и приређивач је и ко-аутор књиге „Деца сребрне емулзије-фотографије Зорана Вујовића“ коју је УЛУПУДС наградио за најбољу фото-монографију на Сајму књига.

На РТВ Студију Б био је уредник емисије „Коцка“ и сарадник документарног програма. Аутор је више документарних и кратких филмова који су приказани на фестивалу „Алетрнативног филма и видеа“ и „Кратком метру“. Фотографијом се аматерски бави од краја осамдесетих. Самостално је излагао и учествовао на бројним жирираним домаћим и међународним салонима фотографије. Члан је Фото савеза Србије и оснивач фото групе „Иза екрана“ која је окупила колеге са телевизије који се такође баве фотографијом.