„Буквари и букварска настава код Срба“ на Савском шеталишту

Поводом 420 година од издавања првог штампаног буквара, на Савском шеталишту на Калемегдану постављена је изложба „Буквари и букварска настава код Срба“.

Изложбу је реализовало Јавно предузеће „Београдска тврђава“, а аутор изложбе је Бранислава Јордановић, музејски саветник у пензији.

Изложба представља причу о букварима, о хронологији њиховог настанка, ауторима, садржајима као и о азбукама и писмима која су се користила. Разгледајући изложбу, посетиоци ће сазнати да се из буквара учило и пре четири века, да је уџбеник с којим се сусреће сваки ђак првак први пут штампан 1597. године у Венецији и да је имао свега четири стране. Век и по касније замењује га Буквар – вежбанка са чак 600 страна.

„За 2017. годину можемо рећи да је година јубилеја, посебно по питању буквара. У овој, години, се навршава: 420 година од првог српског Буквара из 1597.; јединог познатог буквара средњовековне српске писмености, који се сматра најстаријим и првим ћириличким букваром и првим приручником за наставу читања и писања; 300 година од најстаријег познатог рукописног Буквара уједно и најобимнијег (600 страница) који је преписивачки, преводилачки и приређивачки рад Гаврила Стефановића Венцловића из 1717; 290 година од објављивања Римничког издања буквара Первоје ученије отроком Теофана Прокоповича, из 1727. и 1734, која су тих година штампана само за Србе; 250 година од млетачког издања Буквара Захарија Орфелина, из 1767. у коме је по први пут поред црквене азбуке дата и грађанска азбука, а поред црквеног и световно штиво и 190 година од Првог српског буквара, Вука Стеф. Караџића, из 1827. године“.
– Бранислава Јордановић, аутор изложбе –


2 коментара на “„Буквари и букварска настава код Срба“ на Савском шеталишту

 1. Imam neko zapažanje koje je možda i priviđenje
  Ali nije na odmet da se proveri
  Utisak mi je da je kip Pobednik blago nagnut prema Dunavu
  Nadam se da će neko poveriti
  Pozdrav
  Atila


Оставите коментар:

Сва поља су обавезна. Баша емаил адреса неће бити објављена
Ваше име
Ваш емаил

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.