Logo

Дани европске баштине на Београдској тврђави

Blog

У оквиру манифестације Дани европске баштине, ЈП „Београдска тврђава“ организоваће више бесплатних програма, од 15. до 30. септембра 2017. године.

Програм на Београдској тврђави биће отворен концертом Музичке школе „Станковић“ и промоцијом монографије о Београдској тврђави, у петак, 15. септембра у 12 часова на Музичком павиљону на Калемегдану. Наступиће џез оркестар и хор МШ „Станковић“, који ће почетку једночасовног програма извести „Оду радости“ – химну Европске уније и српску химну „Боже правде“.

Новинарима и посетиоцима биће представљена и управо објављена монографија о Београдској тврђави, осмишљена за широк круг посетилаца и туриста, по угледу на слична светска издања у области туризма.

У оквиру манифестације, ЈП „Београдска тврђава“ организоваће за све заинтересоване посетиоце туре кроз Ташмајданске пећине – „Од Панонског мора до Старог гробља“. У оквиру програма, београдски новинар Зоран Николић и др Видоје Голубовић, аутори више књига о Београду, провешће посетиоце кроз Ташмајданске пећине и представити тајне подземног Београда. Туре ће бити бесплатне и биће организоване 23. и 24. септембра (од 10, 12, 14 и 16 часова)

Током трајања манифестације на Београдској тврђави биће отворени: Римски бунар, Сахат кула, Кула Небојша, Стамбол капија, Војни бункер и Велики барутни магацин, а у среду 27. септембра 2017. године, поводом Светског дана туризма улаз ће бити бесплатан.

Током трајања манифестације, радионица и галерија старих заната, биће отворена за посетиоце од четвртака до недеље од 11 до 19 часова. Осим упознавања са изложеним старозанатским предметима и алатима, посетиоци ће моћи и да учествују у раду грнчара, ткача, опанчара…

Поводом 60 година од успостављања дипломатских односа између Републике Србије и Краљевине Мароко, од 15. до 24. септембра, на Савском шеталишту на Калемегдану, одржаће се Недеља мароканске културе у организацији установе La maison de l’ artisan и у сарадњи са Градом Београдом, Секретаријатом за културу и Амбасадом Краљевине Мароко.