Logo

НОЋ МУЗЕЈА НА БЕОГРАДСКОЈ ТВРЂАВИ

Blog

Програми у оквиру Ноћи музеја реализовани су на више локација на Београдској тврђави: Римски бунар, Стамбол капија, Велики барутни магацин, Војни бункер, Казамати Војног музеја, Кула Небојша и Горњи град Београдске тврђаве.

Као и претходних година, и у овој Ноћи музеја владало је велико интересовање посетилаца за програме реализоване на Београдској тврђави.

ПРОГРАМИ ЗА ДЕЦУ:
„На ушћу Саве и Дунава – пецај и уживај“ – деца су вежбала спретност и вештину, сазнавали о Дунаву и Сави и тврђави која се налази на њеним обалама. У посебно направљеним чамцима деца и њихови родитељи опробали су се у пецају и научили понешти ново о миленијумској тврђави.

„Лук и стрела кроз историју“ – програм је био одлична прилика да се проба и научи како се држе лук и стрела и како се гађа у центар мете, а све то пропраћено причама кроз историју.

Најмлађи посетиоци уживали су и у радионици цртања, са професорима и студентима Академије лепих уметности и мултимедија.

ПРОГРАМИ ЗА СВЕ ГЕНЕРАЦИЈЕ:

Римски бунар

„Са совом кроз ноћ“
Уметница Естер Зајми Милентијевић, инспирисана совом као птицом, бићем и симболом, предствила је своје радове у Римском бунару. Она своје емоције визуализује кроз облик, форму, линију, површину и боју и тако насликана сова добија ново значење.

3Д филм „Завири до дна“- Архитектонска визуелизација Римског бунара у реалном времену
Занимљива и реалистична реконструкција планова механизма за пумпање воде из бунара из 18. века у 3Д филму омогућила је посетиоцима да лично доживе мистичну атмосферу Римског бунара, прошетају његовим ходницима и сиђу до саме површине воде.

Стамбол капија
Посебно живо место у Ноћи музеја била је Стамбол капија на Горњем граду, у којој је организован већи број програма.

„Изложба студената Академије лепих уметности“
Више од 100 радова представљено на таблетима, могло је да се погледа у Галерији Београдске тврђаве.

„У вину је истина, или не“
Како се пило и правило вино у средњем веку, зашто су га обавезно мешали с водом сазнали су посетиоци, уз презентацију актуелних вина.


„Како се ковао мач“

Посетиоци су били у прилици да се упознају са ковачким занатом и начином израде мачева и средњовековне опреме.

Велики барутни магацин

„Подземље у ноћи“
У комбинацији изложбе и пројекције филма „Потрага се наставља“, посетиоци су сазнали о тајанственом свету лагума, казамата, тунела, тајних војних база и бункера насталих током бурне историје града.

Кула Небојша

Изложба „Impossible Perspectives”
Већ неко време су машине део не само нашег живота и социјалног бивствовања већ и личности. Ова занимљива чињеница која испитује везу физичког и виртуелног света и утицај овог феномена на уметност и свакодневни живот реализована је кроз серију радова уметника Вука Ћука.

Војни бункер

Изложба „Уметност у бункеру“
Цензура у Југославији шездесетих и седамдесетих година представљена кроз изложбу, на основу књиге о цензури Радине Вучетић.


Казамати Војног музеја

„Хладна глава, врело срце, чисте руке“
Струковно удружење полиције „Др Рудолф Арчибалд Рајс“ представило се јединственом и непоновљивом изложбом о историјату српске полиције.
Посетиоци су видели како су изгледале и како су се мењале полицијске униформе кроз време, које се све оружје користило, али и ордење које се додељивало. Специјално занимљив део ове приче чине полицијска возила која су се користила од педесетих наовамо.