Logo

„Kључеви Белог града. Београд 1867. године“

Blog

Поводом обележавања 150 година од турске предаје кључева града кнезу Михаилу Обреновићу, на Савском шеталишту на Калемегдану отворена je изложва „Kључеви Белог града. Београд 1867. године“. Изложбу су отворили: главни градски урбаниста Милутин Фолић, директор ЈП „Београдска тврђава“ Петар Андријашевић и директорка Музеја града Београда Татјана Корићанац.

Изложбом се обележава 150 година од када су турске власти предале кључеве града Београда кнезу Михаилу Обреновићу. Овим догађајем почела је нова етапа у развоју Кнежeвине Србије, која је водила ка стицању државне самосталности. На 30 паноа, посетиоци ће моћи да виде догађаје који су претходили предаји кључева, сам чин предаје (6/19. априла 1867. године, на месту данашњег спомен обележја у парку Калемегдан прочитан је ферман султана Абдула Азиса којим су Београдска, Шабачка, Смедеревска и Кладовска тврђава предате на управу српском народу), као и последице које је овај догађај имао на комплетну историју српског народа.

Изложбу су реализовали ЈП „Београдска тврђава“, Музеј града Београда и Бибиотека града Београда, захваљујући средствима Секретаријата за културу града Београда.

Ауторски тим изложбе: Владимир Томић (Музеј града Београда), мр Љубица Ћоровић (Библиотека града Београда) и Оливера Вучковић (ЈП „Београдска тврђава“).

Изложба је саставни део програма манифестације „Дани Београда 2017“, а на Савском шеталишту ће моћи да се погледа до 15. маја 2017. године.