Logo

Изложба „Уметност у бункеру“

Blog

У Војном бункеру на Горњем граду Београдске тврђаве, у понедељак, 24. априла 2017. године у 13 часова биће отворена изложба „Уметност у бункеру“, посвећена цензури у уметности 60-тих и 70-тих година 20. века.

Изложбу ће отворити оснивач и главни и одговорни уредник Издавачког предузећа CLIO Зоран Хамовић, директор ЈП „Београдска тврђава“ Петар Андријашевић, редовни професор Факултета драмских уметности у Београду др Милена Драгићевић Шешић и редовни професор Филозофског факултета у Београду др Милан Ристовић.

Унутрашњост Бункера омогућава „оживљавање“ књиге о цензури др Радине Вучетић, а архитектура овог простора омогућава проблематизовање појединих тема: бункерисање филмова, забране студентских часописа, позоришних представа, књижевних и сликарских дела.

Изложбу чини 36 паноа, на којима су приказани различити призори из уметничког живота СФРЈ: контрасти који су постојали у земљи – Тито и холивудске звезде насупрот бункерисању филмова; авангарда у позоришту и на БИТЕФ-у, насупрот скидању представа: „Кад су цветале тикве“, „Капе доле“ и „Друга врата лево“; авангардно сликарство, насупрот забрањеним сликама Миће Поповића…

Аутори изложбе су Мирјана Славковић, кустос Музеја Југославије и Марија Милетић, историчар уметности. Изложба је припремљена на основу књиге Радине Вучетић „Монопол на истину. Партија, култура и цензура у Србији шездесетих и седамдесетих година ХХ века“ (CLIO, 2016)

Изложбу је реализовало ЈП „Београдска тврђава“, у сарадњи са Издавачком кућом CLIO, захваљујући средствима Секретаријата за културу града Београда, као саставни део програма манифестације „Дани Београда 2017“.

Материјал за изложбу уступили су Библиотека Матице српске, Универзитетска библиотека „Светозар Марковић“, Музеј позоришне уметности Србије, Музеј Југославије, Музеј савремене уметности, Музеј Југословенске кинотеке.