Logo

Изложба „Фрагменти II: Београд“

Blog

Изложба графика „Фрагменти II: Београд“ биће отворена у среду, 26 априла 2017. године у 11 часова на Савском шеталишту на Калемегдану, као саставни део програма манифестације „Дани Београда“. Изложбу ће отворити амбасадорка Аустралије у Београду Њ.Е. Јулија Фини, в.д. секретара за културу града Београда Ивона Јевтић и директор ЈП „Београдска тврђава“ Петар Андријашевић.

Аутор изложбе је Весна Клачар-Недимовић, која је серију графика „Фрагменти II: Београд“ посветила свом родном граду. Иако је 1991. године емигрирала у Аустралију, она често каже: „Ја сам напустила Београд, али Београд није напустио мене“.

Фотографијама је забележила свој пут 2010. године, како би сачувала успомене на свој град и документовала путовање. Фотографије је трансформисала у традиционалну и дигиталну графику, приказујући детаље Београдске архитектуре, са мапом града.

„Верујемо да ће изложба аустралијске Српкиње зближити наша два народа и помоћи у бољем међусобном разумевању. Упркос географској раздаљини, постоји изузетно јака веза између аустралијског и српског народа. Српска дијаспора генерацијама позитивно доприноси мултикултурној Аустралији. Због тога сам уверена да ће изложба Весне Клачар-Недимовић допринети да се још боље упознамо, као што то култура увек и чини“.
– Њ.Е. Јулија Фини, амбасадорка Аустралије у Србији-

Изложбу реализује ЈП „Београдска тврђава“, које је одлучило да графике „Фрагменти II: Београд“ презентује на Калемегдану, препознајући посебан доживљај Београда уметнице Весне Клачар Недимовић.

„Уметница која је хиљадама километра удаљена од свог града и даље је инспирисана истим. Њена сећања су јача од заборава, а инспирација већа од удаљености два континента. Графика у различитим техникама испреплетана са плановима града даје посебне, готово јединствене визуре главног града“.
– Оливера Вучковић, руководилац Службе за програмску делатност, ЈП “Београдска тврђава” –

Изложба се може погледати до 26. априла 2017. године на Савском шеталишту на Калемегдану.