Logo

ДАНИ БЕОГРАДА 2017.

Blog

Downloads

Download: Dani Beograda 2017

У знаку 150 година од предаје кључева града ове године биће одржана манифестација Дани Београда од 16. до 19. априла.

У уторак, 18. априла у 11 часова на Савском шеталишту на Калемегдану, биће отворена изложва „Kључеви Белог града. Београд 1867. године“. Изложбу ће отворити в.д. секретара за културу Ивона Јевтић, директор ЈП „Београдска тврђава“ Петар Андријашевић и директорка Музеја града Београда Татјана Корићанац.

Изложбом ће бити обележено 150 година од када су турске власти предале кључеве града Београда кнезу Михаилу Обреновићу. Овим догађајем почела је нова етапа у развоју Кнежeвине Србије, која је водила ка стицању државне самосталности. На 30 паноа, посетиоци ће моћи да виде догађаје који су претходили предаји кључева, сам чин предаје (6/19. априла 1867. године, на месту данашњег спомен обележја у парку Калемегдан прочитан је ферман султана Абдула Азиса којим су Београдска, Шабачка, Смедеревска и Кладовска тврђава предате на управу српском народу), као и последице које је овај догађај имао на комплетну историју српског народа.

Изложбу реализују ЈП „Београдска тврђава“, Музеј града Београда и Бибиотека града Београда, захваљујући средствима Секретаријата за културу града Београда. Ауторски тим изложбе: Владимир Томић (Музеј града Београда), мр Љубица Ћоровић (Библиотека града Београда) и Оливера Вучковић (ЈП „Београдска тврђава“).

Комплетан програм можете преузети испод ове вести, у PDF документу.