Logo

Изложба „На палуби брода…“ на Сајму наутике (9 – 12. март)

Blog

У оквиру 39. Међународног сајма наутике, лова и риболова, који се одржава од 9. до 12. марта 2017. године, биће приказана и изложба „На палуби брода…на обали реке“, коју је реализовало Јавно предузеће „Београдска тврђава“.

Посетиоци Сајма биће у прилици да се упознају са значајем Дунава као трговачког и туристичког пута, некадашњим изгледом насеља уз Дунав, начином живота становништва дунавских регија, као и са тадашњим туристичким рутама, бродовима и рекламним материјалом.

На 24 паноа биће приказани водичи по Дунаву намењени путницима, објављивани од стране Дунавског паробродског друштва од средине тридесетих година 19. века. У водичима који су, са кратким прекидима, издавани до Другог светског рата, описана су путовања реком, уз текстове о насељима на обалама, природним лепотама и културно-историјским споменицима. Изложба је употпуњена географским картама, сликама бродова који су саобраћали од 1829. до 1914. године, редовима пловидбе, плакатима друштва, огласима штампаним по новинама, јеловницима са бродова…

„На обалама Дунава „нижу се перла до перле”: насеља, стара утврђења, духовна средишта, природне лепоте, многобројне етничке заједнице; смењују се места сукоба и места мира, преплићу се прошлост и садашњост“ (др Ђорђе С. Костић, аутор; из текста изложбе).

Изложба је први пут приказана у оквиру манифестације „Дани европске баштине“ у септембру 2016. године, на Савском шеталишту на Калемегд